utorok 9. mája 2017

Inteligentné mestá: Budúcnosť v EÚ a na Slovensku 
Čisté životné prostredie, efektívna doprava, inovatívne využitie informačných technológií, kvalitnejší život obyvateľov. Ako sa takýmito smart cities môžu stať aj slovenské mestá?

Regionálne diskusné fórum Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu v Košiciach potvrdilo, že základným predpokladom využitia konceptu inteligentných miest je rozvoj nových technológií. Digitalizácia a výmena informácii robí mestá inteligentnejšími, preto sa za jednu zo základných bariér považuje takzvané geoblokovanie - obmedzovanie prenosnosti online služieb. Rozdiely v rozvinutosti miest sa podľa europoslanca Ivana Štefanca podarí znížiť najmä podporu infraštruktúry, inovácií a ľudského kapitálu. 

Pri podpore a budovaní smart cities je potrebné počúvať starostov a samotné mestá, myslí si podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič: „Je evidentné, že bez miest sa veci riešiť nedajú. Každý primátor chce svoje mesto spraviť inteligentné.” Upozornil na spoluprácu viac než 7.400 miest v rámci takzvaného Globálneho konventu starostov. Eurokomisár tiež pripomenul rôzne spôsoby financovania, ktoré môžu mestá využiť. Okrem klasických eurofondov sa mestá „musia naučiť využívať finančné nástroje a PPP platformy”.  Za jeden z nástrojov vhodných na podporu smart cities označil aj Európsky fond pre strategické investície (EFSI).  

Aj podľa europoslankyne Moniky Smolkovej poskytuje Európska únia mestám dostatok možností financovania. „Mnohokrát je však v mysli starostov a primátorov, že stačí len pokosiť trávnik či pozbierať odpadky”, upozornila. Veľa spôsobov, ako mesto spraviť inteligentným, už podľa nej existuje, treba ich však aplikovať. Spomenula napríklad využívanie digitálnych technológií v turizme. 

Svoju smart city stratégiu začne čoskoro pripravovať aj mesto Košice, a to v spolupráci s Technickou univerzitou, ktorá toto diskusné fórum hostila, oznámila námestníčka košického primátora Renáta Lenártová. Cieľom tejto stratégie bude nielen modernizácia mobility a čistota životného prostredia v meste, ale aj prilákanie nových investícií, dodala.