streda 3. mája 2017

Radíme: Ventily na radiátoroch
Teplejšie počasie a stúpajúce hodnoty na teplomeroch sú predzvesťou, že čas dodávky tepla na vykurovanie v našich domácnostiach sa blíži ku koncu. Avšak málo z nás vie, čo robiť po skončení vykurovacieho obdobia a ako správne používať termostatické hlavice.
 
Termostatický ventil je súčasťou vykurovacej sústavy a spája potrubie s radiátorom. Na ventile je naskrutkovaná termostatická hlavica so stupnicou, pomocou ktorej nastavujeme teplotu v miestnosti. Uzatváraním alebo otváraním ventilu sa udržiava v miestnosti nami zvolená teplota vzduchu na termostatickej hlavici na konštantnej úrovni.

5 dôležitých rád od odborníka:
1. Pre správnu funkciu nesmie byť termostatická hlavica zakrytá záclonami, nábytkom a pod. Pokiaľ nie je možné prekážku pred termostatickou hlavicou odstrániť, odporúča sa problém správnej funkcie snímača teploty riešiť inštaláciou hlavice s oddeleným teplotným snímačom.

2. Keď je teplota v miestnosti príjemná, aj pri studených radiátoroch, netreba sa znepokojovať, hlavice pracujú správne. Hlavica otvára ventil len vtedy, keď teplota v miestnosti klesne pod vami nastavený stupeň na termostatické hlavici.

3. V noci je možné energiu na vykurovanie šetriť privretím hlavice o jeden stupeň.

4. Pri vetraní by mala byť hlavica nastavená na najnižší stupeň, nakoľko pri znížení teploty v miestnosti dochádza pri otvorenom ventile k zvýšeniu prietoku vody do vykurovacieho telesa a dochádza k plytvaniu. Na teplotné rozdiely reagujú aj pomerové rozdeľovače tepla, čo sa môže odraziť na konečnom rozpočítaní nákladov za teplo.

5. Po skončení vykurovacieho obdobia je doporučené nastaviť termostatickú hlavicu na najvyšší stupeň (úplné otvorenie ventilu). Znížime tak opotrebenie ventilu, čím predĺžime jeho životnosť.