piatok 5. mája 2017

TIP SK: Zdravie sa začína jedlom, nie diétami
Populárna speváčka a skvelá gazdinka Marcela Laiferová sa vo svojej najnovšej knihe zamerala na zdravé koreniny, základnú zeleninu a najdôležitejšie vitamíny. Nájdete tu recepty na šaláty a zálievky, polievky, nátierky na chlieb, hlavné jedlá, dezerty a tiež lacné a rýchle recepty.

Už Hippokrates napísal: „Liečivá sú potraviny a potraviny sú liečivá.“ Samozrejme čerstvé, voňavé, farebné. V dnešnom živote nadmieru poznačenom stresom, kedy ľudia venujú práci aj vyše 10 hodín denne, sú presné diéty vlastne nerealizovateľné a aj nebezpečné. Pre bežných ľudí treba len trochu zmeniť systém stravovania a vždy mať poruke maličkosť – jablko, hrušku, aby sme zhruba každé 3 hodiny niečo zjedli. Obmedzujúce diéty aj tak takmer nikto nedodrží a keď, tak len s veľkým sebazaprením. Teda opäť zažíva stres.

K vytýčenému cieľu vedú malé kroky. To platí aj vtedy, keď sa chcete zdravo stravovať, tvrdí Marcela Laiferová. Na slávnostnom uvedení knihy Ako si spríjemniť a okoreniť život dodala, že zdravé stravovanie pre ňu znamená tiež variť v láskavej atmosfére s láskou k rodine, priateľom, keď sa občas môžeme stretnúť pri obede, káve či čaji alebo pri ľahkej večeri a vínku. To sú hodnoty, ktoré si osvoja naše deti a posúvajú ich do ďalších generácií. Kultúra jedla nie je len jedlo samotné, ale aj komunikácia a šťastné okamihy, ktoré sa nestrácajú.