pondelok 19. júna 2017

Radíme: Letná zábava za málo peňazí
Aj podľa prieskumu KRUK si len 2% ľudí, ktorí si plánujú vziať v blízkej budúcnosti nejaký úver, peniaze požičiava na dovolenku. Najčastejšími dôvodmi pôžičiek sú zaobstaranie či stavba bývania (44%), nákup vybavenia bytu (25%) a kúpa auta (24%).

Na prázdniny či dovolenku si požičiavajú najčastejšie obyvatelia Žilinského a Banskobystrického kraja, ktorí zároveň priznávajú, že nemajú buď žiadne, alebo majú veľmi obmedzené znalosti finančných produktov. Letné prázdniny však môžu priviesť do finančných problémov aj rodičov, ktorí sa so svojimi deťmi na žiadnu dovolenku nechystajú. Pokiaľ chodia do práce a nemôžu zveriť deti prarodičom, neostáva im iné, než investovať niekoľko stovák eur do súkromnej škôlky alebo deťom zaplatiť pobyt v tábore či inú celodennú aktivitu. Na súkromnú škôlku je potrebné počítať aj viac než 400 eur za mesiac, týždenný pobyt v tábore stojí okolo 150 eur a deň strávený na kúpalisku alebo výlet do zoo vyjde na 30 až 60 eur. S koncom letných prázdnin navyše náklady rodiny ďalej vzrastú o nákupy nevyhnutnej výbavy do škôlky či školy.

Tipy na letnú zábavu za málo peňazí
Zapátrajte vo svojom okolí aj na internete a naplánujte si výlety, ktoré vás nebudú stáť zbytočne veľa peňazí.
  • Vyhľadávajte detské dni a akcie s nízkym či dobrovoľným vstupným. Usporadúvajú ich rôzne mestské časti, obce, spolky a organizácie (napr. dobrovoľní hasiči, domovy detí atď.).
  • Vyhýbajte sa kolotočom a vezmite deti radšej do parku alebo na ihrisko. Kolotočové atrakcie sú predražené a zabavia deti len na krátku chvíľu. Na ihrisku si zašportujú a možno aj nájdu nových kamarátov.
  • Namiesto návštevy aquaparku zvoľte prírodné kúpalisko – deti sa zabavia rovnako a ušetríte desiatky eur.
  • Pokiaľ prarodičia nemôžu strážiť deti celý deň, skúste si dohodnúť prácu domov a využite babičky a dedkov napríklad aspoň na predpoludnie.
  • Berte si na výlety desiate – jedlo a pitie pri stánkoch a v reštauráciách sú drahé, vezmite deťom desiatu a kúpte im napríklad len zmrzlinu.

Počas letných mesiacov sa pravidelne rozširujú možnosti privyrobenia si. Mnoho sezónnych prác či brigád je možné vykonávať aj pri zamestnaní alebo počas víkendov a privyrobiť si tak na splácanie úveru alebo na letné aktivity s deťmi. Hodinová mzda brigádnikov sa pohybuje zhruba od 2 do 4 eur. Podľa nového zákona pritom majú brigádnici povinnosť platiť zo svojho zárobku sociálne poistenie vo výške 7% mzdy. Jedinú výnimku majú študenti do 26 rokov s priemerným mesačným zárobkom pod 200 eur.