utorok 7. novembra 2017

Financie: Slováci si mesačne odložia 106 eur

V porovnaní s minulým rokom sme sa zlepšili o 9 eur. Muži si pritom sporia výrazne viac ako ženy (127 eur oproti 84 eur). Každý šiesty Slovák je schopný odložiť si mesačne aj viac ako 200 eur. 

Slováci si po prvý raz v histórii dokážu mesačne odložiť vyše 100 eur. Viac ako pätina Slovákov (22%) si sporí či investuje viac ako pred dvomi či tromi rokmi. Hlavnými dôvodmi sú vyšší príjem domácnosti, snaha nasporiť si napríklad na vlastné bývanie či nové zamestnanie. Polovica Slovákov si odkladá mesačne rovnakú sumu ako v nedávnej minulosti. Horšie je na tom viac ako štvrtina ľudí (27%). Najčastejším dôvodom sú vyššie životné náklady pri nezmenenom príjme, nižší príjem domácnosti, odchod do dôchodku či vyšší výdavky na rodinu, napríklad z dôvodu narodenia dieťaťa.

Najčastejšou motiváciou, prečo si Slováci odkladajú peniaze, je finančná rezerva či prípad núdze (94%). Ďalším dôvodom sú menšie či väčšie nákupy alebo rekonštrukcia vlastného bývania (70%). Práve na tieto účely slúžia najobľúbenejšie sporiace účty. Dve tretiny zo Slovákov si zároveň odkladajú, aby si mohli dovoliť kúpiť niečo neskôr, bez konkrétneho cieľu. Na lepší príjem v starobe či skorší odchod do dôchodku si odkladajú takmer tri pätiny Slovákov. Na dovolenku si sporí len 29% Slovákov.

Prieskum pre Slovenskú sporiteľňu zrealizovalo IMAS International počas júla 2017 prostredníctvom telefonických rozhovorov na vzorke 500 respondentov nad 15 rokov.