piatok 17. novembra 2017

Pripomíname si: Nežná revolúcia 1989

Podľa tohtoročného októbrového prieskumu IVO vníma Nežnú revolúciu pozitívne 53% Slovákov a záporne 19% (1003 respondentov). 

Kladne hodnotia November 1989 najčastejšie ľudia vo veku 25-54 rokov, s vysokoškolským vzdelaním a tiež ľudia vykonávajúci kvalifikovanú prácu: úradníci, tvoriví odborní pracovníci, podnikatelia a živnostníci, vyšší riadiaci pracovníci. Pozitívne ho vnímajú najčastejšie prívrženci strán SaS a OĽaNO, tiež prívrženci členstva Slovenska v EÚ. „Ľudia, ktorí si ctia tradície 1. Československej republiky (ČSR), ľudia, ktorí sa hlásia k pravicovej politickej orientácii, ľudia, ktorým je blízke liberálne zmýšľanie", doplnila Zora Bútorová. Pokiaľ ide o vnímanie ľudí v krajoch, kladne hodnotia Nežnú revolúciu najmä v Trnavskom a Bratislavskom kraji.

Naopak, záporne hodnotia November '89 najčastejšie ľudia v Košickom a Banskobystrickom kraji.Podľa výsledkov prieskumu negatívne hodnotia Nežnú revolúciu ľudia vo veku nad 65 rokov, ľudia so základným vzdelaním, nekvalifikovaní manuálni pracovníci, nezamestnaní a dôchodcovia. „Tiež prívrženci strany ĽSNS a Smeru-SD, kritici členstva SR v EÚ, ľudia, ktorí hodnotia negatívne vznik 1. ČSR v roku 1918, ľudia hlásiaci sa k ľavicovej orientácii a ľudia, ktorým sú blízke konzervatívne hodnoty", dodala Bútorová.

Pri porovnaní výsledkov so staršími výskumami sa ukázalo, že od roku 2009 do roku 2014 „výrazne ubudli ľudia priaznivo hodnotiaci November 1989". Po roku 2014 sa ich počet podľa IVO mierne zvýšil.