streda 8. novembra 2017

SR: Deň bez dlhov

Piaty ročník podujatia opäť poradí ľuďom, ktorí majú problémy so splácaním svojich záväzkov v 11 obciach Prešovského, Banskobystrického a Košického kraja.

 V utorok 14. a v stredu 15. novembra sa tu otvoria kontaktné miesta, kde sa môžu ľudia bojujúvi so splácaním dlhov zadarmo poradiť, ako riešiť svoju ťažkú finančnú situáciu. Výsledkom je konkrétny plán, ako obmedziť náklady, ako zohnať ďalší zdroj príjmov, alebo ako rozložiť záväzky na dlhšie časové obdobie. V stánku v Prešove budú prítomní tiež konzultanti Centra právnej pomoci, štátnej organizácie, ktorá ako jediná môže slovenským občanom sprostredkovať osobný bankrot. Všetky informácie sú k dispozícii na nasedlhy.sk. Poradenské služby možno využiť aj na bezplatnej telefónnej linke 0800 333 700.

Podľa prieskumu, ktorý si nechala spoločnosť KRUK vypracovať, je priemerná výška dlhu slovenských dlžníkov 845 eur. Častejšie a viac si požičiavajú muži (55% dlžníkov s priemerným dlhom 926 eur), zatiaľ čo podiel žien tvorí 45% a ich priemerný dlh je 765 eur. Najviac dlžníkov (16,1% z celej SR s priemerným dlhom 919 eur) pochádza z Košického kraja, nasledujú kraje Nitriansky (15,9% dlžníkov, priemerný dlh 888 eur) a Prešovský (13,9% dlžníkov, priemerný dlh 920 eur), kde majú dlžníci súčasne najvyššie záväzky. Najmenšie sumy si požičiavajú dlžníci z Bratislavského kraja, ktorí s priemerným záväzkom 829 eur tvoria iba 5,5% slovenských dlžníkov.