streda 29. novembra 2017

SR: Pribudnú ďalšie cyklotrasy

V mestách a obciach na Slovensku pribudnú nové cyklotrasy. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyhodnotilo v poradí už druhú sériu žiadostí o nenávratné finančné prostriedky z fondov EÚ. Podporu získalo 14 projektov.  

Ministerstvo spustilo v decembri 2016 cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP) výzvu na zvyšovanie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb. Výzva s alokáciou 81,8 mil. eur je zameraná na obnovu a rekonštrukciu už existujúcich a budovanie nových cyklistických komunikácií, výstavbu doplnkovej cyklistickej infraštruktúry a tiež na propagáciu a zvyšovanie atraktivity cyklistickej dopravy vo verejnosti. Do druhého hodnotiaceho kola výzvy (uzavreté v júni t.r.) bolo doručených 21 projektov v celkovom objeme 8,611 mil. eur, schválených 14 v celkovom objeme 5,867 mil. eur zo zdrojov EÚ.

Doteraz bolo v troch kolách na ministerstvo predložených 87 žiadostí za 37,724 milióna eur. Do tretieho kola (uzávierka 21.9.2017) bolo predložených 31 projektov v hodnote 17,69 mil. eur. Aktuálne prebieha administratívne overovanie predložených žiadostí. Jednotlivé hodnotiace kolá výzvy prebiehajú v trojmesačnom cykle až do vyčerpania alokácie na jednotlivé regióny. Uzávierka štvrtého kola je 21. 12. 2017. K dispozícii je ešte 44,107 mil eur.

V rámci výzvy na cyklotrasy sú oprávnení predkladať projekty obce, samosprávne kraje, mimovládne organizácie a subjekty poskytujúce pravidelnú verejnú osobnú dopravu. Oprávnenými výdavkami sú rekonštrukcia, modernizácia a výstavba infraštruktúry pre nemotorovú dopravu, propagácia a zvyšovanie atraktivity cyklistickej dopravy vo verejnosti. Žiadať finančné prostriedky je možné aj na budovanie prvkov upokojovania dopravy, napríklad pešie zóny, zdieľané priestory či napríklad vylúčenie individuálnej automobilovej dopravy z ulíc. Z výzvy je tiež možné podporiť zvyšovanie bezpečnosti zraniteľných účastníkov cestnej premávky ako je odstraňovanie úzkych miest v pešej doprave, odstraňovanie bariér pri prestupovaní.