štvrtok 22. marca 2018

Aktuálne: Portál WiFi4EU spustený

Zóny bezplatného WiFi signálu v centrách komunitného života (námestia, parky, knižnice či múzeá) je cieľom európskej dotačnej schémy WiFi4EU. Prvá výzva na predloženie projektov bude vyhlásená 15. mája, mestá a obce sa ale môžu registrovať už teraz.

WiFi4EU v prvom kole ponúkne 15 miliónov eur na technické vybavenie verejného internetu (routre, antény a pod.) pre mestá a obce vo všetkých členských štátoch EÚ, v Nórsku a na Islande. V súlade s princípom geografickej vyváženosti je pre každú krajinu rezervovaný minimálny počet poukážok 15, žiadna krajina zároveň nesmie získať viac ako 8% všetkých prostriedkov. Na Slovensko tak príde najmenej 15 poukážok, každá v hodnote 15 tisíc eur.

S registráciou netreba váhať, pretože po vyhlásení výzvy nebude času nazvyš. Peniaze vo forme poukážok (voucherov) sa budú rozdeľovať podľa poradia, v akom budú prijaté, teda, kto prv príde, prvý berie. Neúspešní slovenskí žiadatelia však nemusia vešať hlavu, pretože pre nich sa pripravuje národné rozšírenie Wifi pre teba na rovnakom princípe.

Štúdiu uskutočniteľnosti projektu WiFi pre teba predložil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu na verejné prerokovanie (tzv. public hearing) 19. marca. Financie naň budú vyčlenené z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). V priebehu nasledujúcich 2 rokov budú vyhlásené aj ďalšie 4 výzvy z programu WiFi4EU, ktorého celková hodnota bude 120 miliónov eur.