pondelok 12. marca 2018

Výzva: Cloud pre obce

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu ako Sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra (OPII) zverejnil výzvu na národný projekt „Migrácia IS obcí do vládneho cloudu Plošné rozšírenie IS DCOM – 2. etapa“ (DCOM+). 

Projekt DCOM+ spočíva v migrácii informačných systémov obcí do vládneho cloudu a vytvorenie predpokladov na pripojenie ďalších obcí a miest do vládneho cloudu v nadväznosti na už implementovaný projekt Dátové centrum obcí a miest, do ktorého bolo pripojených 1.511 obcí a miest. Rozšíri sa tak dostupnosť koncových služieb (napr. Oznamovanie o vzniku, zániku alebo zmene daňovej povinnosti k dani z nehnuteľností, Platenie miestnych daní, Poskytovanie jednorazovej dávky v hmotnej núdzi a Registrovanie psa) v jednotlivých obciach a mestách. O DCOM+ už prejavilo záujem 624 obcí. Okrem toho sa predpokladá záujem ďalších 449 obcí. Na konci projektu v roku 2020 by malo byť do projektu zapojených 86% miest a obcí Slovenska.

Prínosom pripojenia ďalších obcí a miest v rámci projektu DCOM+ je výrazné zníženie nákladov miest a obcí o informačné systémy, pričom aktuálnosť, prevádzku a údržbu bude garantovať DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska (DEUS). Tento prístup umožní jednoduchšie fungovanie samosprávy a tým zásadnej zmeny kvality poskytovaných služieb pre občanov a podnikateľov. Ďalším prínosom pre samosprávu je ušetrenie investícií do budovania samostatných dátových centier pre jednotlivé obce a mestá.

Riadiaci výbor prioritnej osi 7 Informačná spoločnosť Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (PO7 OPII) schválil tento projekt v decembri 2017. Celková maximálna suma vyčlenená na realizáciu predmetného projektu predstavuje 31.440.257,18 eur. Vyzvania na národné projekty sú spolu s ďalšími podrobnými informáciami zverejnené na  informatizacia.sk, opii.gov.sk a partnerskadohoda.gov.sk.