piatok 27. apríla 2018

Novinka: Nádej pre trpiacich chronickou ranou

Vedci v Brne dokončili výskum a vývoj unikátneho prípravku na hojenie rán. Jedinečným postupom vznikol produkt, ktorý zahojí chronické rany pacientom, u ktorých žiadna iná liečba nezaberá. 

Podporuje rast novej kože, pôsobí protizápalovo a významne urýchľuje hojenie rany tak, že dôjde k jej zahojeniu. Za chronickú ranu sa považuje rana, ktorá sa nehojí 6-9 týždňov pri adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Najčastejšími typmi sú bércové vredy, dekubity a kožné vredy rôzneho pôvodu. Tým vedcov z českého Národního centra tkání a buněk sa rozhodol tejto problematike venovať pred piatimi rokmi. Lekári a vedci sa začali zaoberať myšlienkou, kde všade by bylo možné využiť hojivý potenciál jedného z plodových obalov placenty - amniovej membrány. Výnimočné vlastnosti tohto tkaniva sa priamo ponúkajú na využitie pri hojení chronických rán. Objavený prípravok obsahuje veľké množstvo bioaktívnych molekúl, podporuje novotvrobu ciev, je neimunogénny a redukuje jazvenie. Prikladá sa na chronické rany, ktoré sa vďaka nemu začnú hojiť. Aplikácia sa opakuje po 1 týždni.

Nový prípravok bol hlavným impulzom na vytvorenie aplikačných centier. Jedno z prvých v Európe vzniklo v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni. Na Slovensku sa tejto inovatívnej liečbe chronických rán venujú tiež v Levoči, Svidníku a Dolnom Kubíne. Zatiaľ však ide o liečbu nepreplácanú zdravotnými poisťovňami. Výsledky sú ale natoľko presvedčivé, že po realizácii nevyhnutných legislatívnych postupov sa situácia určite zmení.