utorok 3. apríla 2018

Radíme: Ojazdené pneumatiky môžete nechať zadarmo v pneuservise

Od roku 2016 sa zmenil systém zberu a recyklácie ojazdených pneumatík. Rozšíril sa počet zberných miest, no tým najjednoduchším a najdostupnejším sú pneuservisy a predajne pneumatík.  

Podľa Zákona o odpadoch, ktorý vstúpil na Slovensku do platnosti od 1.1. 2016, každý distribútor, ktorý predáva či prezúva pneumatiky aj bez ich predaja, je povinný zadarmo zabezpečiť vo svojich predajných miestach spätný zber ojazdených pneumatík. Zákon tiež uvádza, že „spätný zber odpadových pneumatík je bezplatný a bez podmienky viazania na kúpu novej pneumatiky alebo iného tovaru.“ Okrem pneuservisov a predajní, ktoré sú pre motoristov prirodzeným a najdostupnejším zberným miestom, môže slovenská verejnosť nechať ojazdené pneumatiky zadarmo tiež v zberných miestach určenými obcami či v niektorých prepravných spoločnostiach. Zberné miesto má byť viditeľne označené ako Miesto spätného zberu pneumatík a zároveň o tom informovať na svojej web stránke.

Uvedené spoločnosti musia podľa ELT Management Company Slovakia (Eltma) tento zber vykonávať bez ohľadu na značku pneumatík. Poplatok za službu je už zahrnutý v cene každej predanej novej pneumatiky, podľa legislatívy by tak už motoristi nemali platiť ďalšie poplatky za ich zber ani recykláciu. Informáciu o zaplatenom poplatku po novom nájdu spotrebitelia na predajných dokladoch.