pondelok 11. júna 2018

Upozorňujeme: Falošné maily

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) upozornila na šírení mailových správ, ktoré môžu byť akoby zaslané z portálu slovensko.sk. 

Správy s adresou odosielateľa zobrazenou napríklad ako urad@slovensko.blue sú vyhodnocované ako SPAM, v tomto prípade s nevyžiadanou reklamou a ponukou. NASES nevyužíva portál slovensko.sk na zasielanie podobných ponúk alebo reklamných mailov. Agentúre boli preposlané kópie správ od košickej spoločnosti s ponukou na vybrané služby a vypracovanie dokumentácie v súvislosti s novými opatreniami v oblasti GDPR. „Naša spoločnosť má uzatvorené poistné krytie, v prípade že by nami vypracovaná bezpečnostná dokumentácia zapríčinila škodu (napr. pokuta),“ uvádza sa v nevyžiadanej mailovej správe s ponukou služieb v hodnote niekoľko stoviek Eur. Občan, ktorý komunikoval s odosielateľom podobných mailových správ, popísal svoju skúsenosť: „Ak im napíšete, že to dáte úradom ako spam, odpíšu, že sa ospravedlňujú, ale nič neposlali, že sa im snaží uškodiť konkurencia. Trik im prechádza už pár rokov, ale teraz myslím, že už stačilo týchto pokusov."

Ku dnešnému dňu bolo na vstupe siete Govnet priebežne zachytených viac ako 1600 správ s nevyžiadanými ponukami zaslanými z rovnakého zahraničného web-hostingového zdroja. Niektoré z týchto mailov mali v predmete správy uvedené: „Elektronická schránka“, aktuálne rozposielané emaily majú v predmete správy uvedené: „Dobrý deň“. V tejto súvislosti NASES upozorňuje všetkých používateľov slovensko.sk, aby dôkladne zvážili svoju ďalšiu komunikáciu s odosielateľom nevyžiadaných mailov a aby unáhlene neposkytovali odosielateľom takýchto správ akékoľvek svoje údaje.

Ako môžete spoznať SPAM alebo nevyžiadaný e-mail, ktorý od vás chce vylákať informácie s cieľom ďalšieho komerčného využitia?
– Odosielateľ urguje príjemcu emailu.
– Žiada o zmenu hesla alebo zaslanie citlivých údajov (rodné číslo, číslo bankového účtu, pin kódu).
– Kyberzločinci radi vkladajú do phishingových emailov odkazy, ktoré vyzerajú legitímne a obsahujúce škodlivý softvér. Neklikajte na odkaz! Ak sa chcete presvedčiť, kam smeruje odkaz v tele emailu, môžete prejsť na odkaz myšou (neklikať) a zobrazí sa adresa.
– Vprípade, že e-mail obsahuje aj pravopisné chyby alebo gramaticky nesprávne výrazy, môže ísť o podvodníka.