piatok 21. septembra 2018

EU: Konanie voči Amazonu


Európska komisia zahájila predbežné protimonopolné konanie voči Amazonu zamerané na to, ako internetový gigant zaobchádza s menšími predajcami na svojich stránkach. Špeciálne chce preskúmať, ako používa dáta, ktoré získa prostredníctvom transakcií na jeho platforme vrátane tých, ktoré sa týkajú konkurenčných predajcov.

Kľúčová otázka sa teda týka dát. Vyšetrovanie sa má sústrediť na to, či sa dáta získané na legitímne účely nepoužívajú na to, aby Amazon získal konkurenčnú výhodu voči menším predajcom tým, že koncernu umožňujú zistiť, aké veci si ľudia chcú kúpiť (spoločnosť okrem toho, že predáva vlastné produkty, umožňuje ďalším predajcom, aby ponúkali svoje produkty prostredníctvom jeho stránky).
      
Komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová upresnila, že protimonopolné vyšetrovanie obchodných praktík Amazonu ešte vo veľmi rannej fáze. Dodala, že regulačné orgány Európskej únie začali zhromažďovať informácie týkajúce sa záležitosti a zaslali obchodníkom a ďalším stranám dotazníky.