štvrtok 20. septembra 2018

Trend: Dnes neprídete do práce? Okej, žiadny problém


Aj šéfovia na Slovensku sa otvárajú novým trendom a zamestnancom nechávajú viac slobody. Až 57 % manažérov malých a stredných firiem verí svojim podriadeným, že budú efektívne pracovať aj mimo kancelárie. A iba pre 6 % opýtaných je takýto typ práce nepredstaviteľný. Podobne sú na tom aj ich kolegovia v Európe, kde práci na diaľku plne dôveruje 58 % manažérov.

Dôvodom rastu dôvery manažérov práci na diaľku je, že flexibilita je v súčasnosti pre záujemcov o prácu čoraz dôležitejšia. Podľa prieskumu portálu Platy.sk je dokonca možnosť manažovať si čas a prácu po svojom najdôležitejším pracovným benefitom pre polovicu uchádzačov o prácu z generácie mileniálov (cca do veku 35 rokov).

Slobodu výberu miesta na prácu či už v kancelárii, doma, v kaviarni či v zdieľaných priestoroch  podporuje dlhodobo aj Microsoft. Spoločnosť už šiesty rok po sebe vyhlasuje Deň spolupráce odkiaľkoľvek, ktorý tento rok pripadá na štvrtok 20. septembra. Cieľom iniciatívy je inšpirovať firmy aj organizácie na zvýšenie flexibility v práci. IT spoločnosť zaviedla flexibilné pracovné prostredie pred piatimi rokmi a efektom sú nielen spokojnejší zamestnanci, ale aj vyšší výkon, viac inovácií aj lepšie fungujúca tímová práca a nižšie náklady.

Dôverujete zamestnancom, že pracujú na diaľku efektívne?
Slovensko:
Európa (19 krajín):
Úplne dôverujem/skôr dôverujem
57 %
58 %
Mám malú dôveru
28 %
22 %
Vôbec nedôverujem
6 %
8 %
    Neviem
8 %
12 %
                    Zdroj: Prieskum Microsoftu (december 2016 – január 2017)

Podľa prieskumu už viac než tretina Slovákov využíva na prácu domov, zhruba pätina pracuje pravidelne aj v zdieľaných kanceláriách. Obľúbenými miestami sú aj prestávky počas cestovania či kaviarne. 

Prieskum Slovenské firmy – moderné či zaostalé? prebehol v 19 európskych krajinách vrátane Slovenska a Česka od decembra 2016 do januára 2017. Celkový počet respondentov bol 12 804. Respondenti boli z mikrofiriem (1 – 9 pracovníkov), malých (do 49 pracovníkov) a stredných (do 250 pracovníkov) firiem. Prieskum bol realizovaný v spolupráci s Ipsos Mori.