pondelok 29. októbra 2018

Pripomíname: 100. výročie Československej republiky


Domovskú stránku slovenského a českého Googlu zdobí slávnostný Doodle - zobrazuje Bratislavský a Pražský hrad v oválnom rámiku s číslovkou 100. Upravená domovská stránka Googlu zároveň odkazuje aj na spoločnú virtuálnu Česko-slovenskú a Slovensko-českú výstavu, ktorú pre on-line platformu Google Arts and Culture pripravilo Národní muzeum v Prahe a Slovenské národne múzeum.

Ako sa spočiatku nereálny projekt Československa stal skutočnosťou, ktorá ovplyvnila životy miliónov obyvateľov nového štátu? To sú úvodné slová výstavy, na ktorej spolupracovali Slovenské národné múzeum a Narodní muzeum, venovanej 100. výročiu vzniku Československej republiky. V Bratislave bola výstava prístupná verejnosti od 27. apríla až do 9. septembra 2018. Samotná on-line výstava rozpráva príbeh Československa v štyroch tematických celkoch: Vznik Československa, Voľný čas, Šport a Viera v ére Československa. Je sprístupnená na platforme Google Arts & Culture a z pohodlia obývačky ju tak môžu navštíviť ľudia z celého sveta. V rámci virtuálnej prehliadky sú sprístupnené také artefakty a exponáty, ako napr. letecká bunda M. R. Štefánika, ktorú mal oblečenú aj v osudný deň tragického letu z Udine do Bratislavy, socha Svätého Floriána (pôvodom z 19. storočia, stredné Slovensko, Uhorsko), ktorá bola v 50. rokoch minulého storočia zachránená odvážnymi ľuďmi pred jej zničením Štátnou bezpečnosťou, tretry Emila Zátopka, ktorý vybojoval prvú zlatú olympijskú medailu ako československý pretekár z roku 1924, kronika trampskej osady Hebron či Zlatá růže z Velehradu.

Zatiaľ posledný lokálny Doodle sa objavil na slovenskej domovskej stránke Googlu 17. novembra 2014 pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie. Slovenský Google si špeciálnou úpravou loga vo Vyhľadávači Google pripomenul v minulosti viacero významných slovenských osobností. Vôbec  prvým lokálnym Doodlom bolo výročie narodenia Ľudovíta Štúra z roku 2008. Ďalej išlo o také osobnosti ako Martin Kukučín, Anton Bernolák, Juraj Jánošík, Adam František Kollár či Milan Rúfus.

Google Doodle je graficky upravené logo Google na domovskej stránke vyhľadávača, ktoré Google pravidelne pripravuje pri príležitosti rôznych sviatkov alebo udalostí. Niekedy sa pri kliknutí na obrázok zobrazia zaujímavé informácie k práve oslavovanému výročiu. Túto tradíciu odštartovali skôr náhodou v roku 1999 sami zakladatelia Googlu Larry Page a Sergey Brin, no pravidelne sa o tvorbu Doodlov začal starať až v roku 2000 jeden z technikov v Googli Denis Hwang, ktorý za to zodpovedá až dodnes. Od roku 1999 už stihol Google vytvoriť vyše 2-tisíc unikátnych Doodlov venovaných dôležitým osobnostiam, udalostiam alebo výročiam.