piatok 12. októbra 2018

Radíme: Chrípka či prechladnutie?

Chrípku si netreba pomýliť s prechladnutím, pripomínajú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR. V októbri sa začala chrípková sezóna, ktorá potrvá až do konca apríla. Niekedy je však náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií a ľudia si ju mýlia so silným prechladnutím.
     
Chrípka má náhly nástup príznakov a sprevádza ju vysoká teplota - 38 stupňov celzia. Na začiatku ochorenia je typická bolesť kĺbov, silná bolesť hlavy a bolesť svalov. Chrípka sa prejavuje suchým a dráždivým kašľom, zimnicou a triaškou. Po 48 hodinách môže prísť nádcha a bolesť hrdla. Ak sa choroba neskomplikuje, tieto príznaky po troch až piatich dňoch odznejú, hoci únava a slabosť môžu pretrvávať dlhšie. K úplnému uzdraveniu zväčša dôjde po dvoch až štyroch týždňoch od prvých príznakov. Prechladnutie sprevádza nádcha, kýchanie, slzenie očí a podráždené hrdlo. Prechladnutie je obmedzené na horné dýchacie cesty, nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov. Príznaky bežného prechladnutia trvajú kratšie a komplikácie ako zápal pľúc sa vyskytujú zriedka.
     
Chrípku treba vyležať a liečba je symptomatická. Spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie teploty, proti kašľu, bolesti hlavy a zápalu dýchacích ciest. Ide o vírusové ochorenie, preto sa nelieči antibiotikami. Antibiotiká sa používajú, iba ak je chrípka komplikovaná sekundárne bakteriálnou infekciou, napríklad zápalom ucha, prínosových a čelových dutín, nosa, priedušiek a pľúc. Dôležité je prijímať tekutiny a vitamíny, obmedziť kontakt s  ostatnými ľuďmi počas trvania príznakov, aby sa zabránilo nákaze, a používať jednorazové papierové vreckovky. Pri prechladnutí sa podľa ÚVZ SR stačí pár dní zdržiavať doma, tiež piť veľa tekutín, najlepšie teplého čaju, prípadne užívať voľne dostupné lieky, ktoré odporučí lekárnik. Ak ochorenie trvá dlhšie ako tri dni, teplota sa zvyšuje a príznaky neustupujú, odborníci radia kontaktovať ošetrujúceho lekára, ktorý posúdi, či ide o vírusovú alebo bakteriálnu infekciu a rozhodne o vhodnej liečbe.