streda 5. decembra 2018

Mikuláš: Vhodný balíček


Rodičia by si mali dať záležať na zložení a kvalite mikulášskeho balíčka pre deti. Podľa Úradu pre verejné zdravotníctvo (ÚVZ) SR by mal obsahovať viaceré druhy ovocia, orieškov, čokoládu s vyšším obsahom kakaa či zdravšie druhy keksov.

Detský organizmus potrebuje aj rýchle kalórie. „Sladkosti nemusíte deťom úplne zakazovať, vyhnite sa však radšej čokoládovým napodobeninám, v ktorých je namiesto kakaového masla lacný palmový tuk. V mikulášskom balíčku by malo byť viac ovocia a tzv. zdravých sladkostí, menej tradičných mliečnych čokolád a cukríkov. Tie by mali tvoriť iba minimálnu časť. Pre deti je vhodná aj zmes rôznych orechov a orieškov v prirodzenom stave, teda nesolené, nesladené a nepražené. Do balíčka vložte dva - tri kúsky z každého druhu, môžete ich skombinovať s rôznymi druhmi sušeného ovocia, napríklad s hrozienkami, marhuľami alebo s iným sušeným ovocím, najlepšie v bio kvalite, ktoré nebolo chemicky ošetrené. Stačí 50 až 100 gramov podľa veku dieťaťa", radí Jana Hamade. Vhodné sú najmä vlašské orechy, lieskovce, mandle a para orechy.
      
V mikulášskom balíčku by podľa hygienikov nemalo chýbať ovocie - jedno, dve jablká, pomaranče, mandarínky, hrušky či banány. Exotické druhy ovocia pridajte iba ak máte istotu, že dieťa nie je na ne alergické! Podľa ÚVZ SR deti, ktoré obľubujú med v mikulášskom balíčku, poteší tzv. medový medvedík, teda med v obale tvaru macíka. Med je zdravšou alternatívou sladkostí s vysokým obsahom cukru.