štvrtok 7. februára 2019

SR: Podpora Smart Cities


Špeciálna webová stránka smartcity.gov.sk ponúka pre samosprávy, organizácie, ale aj občanov a podnikateľov prehľadný súhrn všetkých projektov a výziev z eurofondov, ktoré slúžia na rozvoj slovenských miest a obcí.

„Často najmä malé obce nemajú kapacitu na to, aby v množstve ponúk dokázali nájsť to, čo môžu použiť, teraz to všetko nájdu na jednej internetovej stránke. Okrem toho tam nájdu dobré praktické príklady z obcí a miest na Slovensku i zo zahraničia, kde realizujú smart projekty. Budú sa tak môcť lepšie zorientovať a inšpirovať“, uviedol vicepremiér Richard Raši. Na stránke bude tiež uvedený kontakt na poradensko-informačné centrá aj na Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, na ktoré sa môžu záujemcovia obrátiť.

„Túto stránku sme robili aj na požiadavku Združenia miest a obcí Slovenska, pretože často obce a mestá ani netušili, že existujú nejaké projekty a výzvy, z ktorých môžu čerpať európske prostriedky na svoj rozvoj. Teraz to budú mať všetko na jednom mieste“, povedal R. Raši. Úrad vo všetkých krajoch vytvoril sieť informačno-poradenských centier, kde starostom či primátorom pracovníci zadarmo poradia, ako európske projekty robiť. Centrá pomôžu najmä tým samosprávam, ktoré nemajú prostriedky, aby si projekty pripravili na schvaľovací proces.