streda 27. marca 2019

Novinka: S-Case

Viete si predstaviť, že na meranie tlaku, teploty tela, okysličenia krvi či cukru v tele budete potrebovať len jedno malé zariadenie? Vynašli ho slovenskí študenti a dokáže zmerať viaceré fyziologické funkcie. Uľahčí tak poskytovanie lekárskej starostlivosti.

Martin Pekarčík a Paulína Polakovičová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, František Kudláček, Denis Capkovič a Ján Forgáč z Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a manažér Slavomír Hruška pri realizácií svojho nápadu spolupracovali s lekármi pôsobiacimi v rozvojových krajinách. Výsledkom je prístroj s veľkosťou smartfónu, ktorý dokáže nahradiť viacero zdravotníckych pomôcok naraz a nesie názov S-Case. Získali s ním už viacero domácich aj zahraničných cien.

Prístroj S-Case je vybavený viacerými dôležitými, bežnými funkciami. Dokáže merať nasýtenie krvi kyslíkom (oximeter), vnútornú teplotu tela bezdotykovým teplomerom, ale aj teplotu prostredia a okrem toho disponuje tiež EKG (elektrokardiograf) na meranie elektrickej aktivity srdca, glukomerom, pulzmetrom, tlakomerom a identifikátorom žíl pod masou tuku. Všetky údaje sa zapisujú priamo do systému zariadenia a následne dokáže prístroj analyzované a vyhodnotené údaje poskytnúť v audiovizuálnej forme obsluhujúcej osobe, alebo do zariadenia osobe, ktorá je na opačnom konci sveta.

Zariadenie je možné pripojiť k mobilu a údaje z neho bude možné formou telemedicíny odoslať jedným klikom do mobilného alebo počítačového zariadenie lekára aj tisícky kilometrov ďaleko. S-Case nájde uplatnenie najmä v rukách lekárov pôsobiacich v krajinách tretieho sveta, ako je Afrika či India, alebo v imigračných táboroch pre rýchlu diagnostiku veľkého množstva jedincov. Slúžiť bude aj ako edukačná pomôcka na stredných zdravotníckych školách a lekárskych fakultách.