štvrtok 25. apríla 2019

Aktuálne: Slováci sú čoraz viac digitálne gramotní

Znalosti Slovákov v oblasti informačných a komunikačných technológií z roka na rok stúpajú. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat nové vedomosti nadobúdajú často samoštúdiom (12 % Slovákov), ale viacerí majú IT kurzy a školenia platené zamestnávateľom (9 %). Iba 2 % uviedlo, že si niekedy zaplatili za IT kurz z vlastného vrecka. 

Čoraz viac ľudí potrebuje IT zručnosti k svojej práci. Na trhu práce je to už nevyhnutnosťou. „Ľudí, ktorí majú základné digitálne vedomosti z roka na rok rastie. Aktuálne je ich na Slovensku takmer 60 %. Medzi základné digitálne vedomosti patrí okrem vyhľadávania informácií online pomocou vyhľadávača aj schopnosť komunikovať s ostatnými pomocou mobilného telefónu, emailu alebo četu. Títo ľudia vedia takisto vytvoriť jednoduchý digitálny obsah, ako napríklad texty, tabuľky, obrázky, zvukové súbory", uviedla Lenka Buchláková. Platené IT kurzy zo strany firmy sú najčastejšie v škandinávskych krajinách, kde dosahujú ľudia v tejto oblasti aj najlepšie výsledky. Najdigitálnejší sú Luxemburčania (85 % z nich má základné IT vedomosti), Švédi (77 %), Nóri (77 %) či Dáni (71 %). Práve v týchto krajinách má takmer každá domácnosť aj pripojenie k internetu - na Slovensku disponuje pripojením k internetu 80 % domácností. Najčastejšími aktivitami ľudí na internete je posielanie a prijímanie emailov (86 % ľudí), hľadanie rôznych informácií (78 %), čítanie správ na spravodajských a iných portáloch (72 %) a participácia na sociálnych sieťach (65 %).
 
Celkovo je na Slovensku málo ľudí, ktorí by sa IT oblasti venovali aj profesionálne. Aktuálne na Slovensku v tomto sektore pracuje do 60.000 IT špecialistov. IT jednotkou Únie je Fínsko. Podiel pracovníkov v IT oblasti je 6,8 % z celkovej zamestnanosti (168.000 osôb). Nasleduje Švédsko s 6,6 % (333.000 osôb). Relatívne vysoké podiely má aj Estónsko, Veľká Británia, Luxembursko a Holandsko, jeden z 20 ľudí tam pracuje ako IT špecialista. Na opačnom konci rebríčka je Portugalsko (2,2 %), Rumunsko (2,1 %) a Grécko s 1,6 %.