streda 3. apríla 2019

Strom roka: 17. ročník populárnej ankety

Od 1. apríla t.r. môžete opäť on-line alebo prostredníctvom jednoduchého formulára nominovať stromy, ktoré budú súťažiť o hlasy verejnosti a odmeny na ich odborné ošetrenie. Patrónom ankety je už osem rokov spevák Peter Lipa.

Strom do ankety môžu prihlásiť jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy a organizácie. Po ukončení prijímania nominácií vyberie odborná porota 12 finalistov, ktorí budú bojovať o titul Strom roka 2019. „Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko, finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur a postúpi do súťaže Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie, alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú taktiež odmenení, a to knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum“, upresnil Milan Hronec Nadácie Ekopolis.

Anketa svojím poslaním upozorňuje na význam, hodnotu a krásu stromov, prispieva k ich ošetreniu a v mnohých prípadoch aj k ich záchrane. Okrem toho ponúka tiež rozmer spoznávania národného kultúrneho dedičstva, čo dokazuje aj víťaz minuloročnej ankety Lipa z Kopčian stojaca pri kostolíku z čias Veľkomoravskej ríše, ktorá zároveň reprezentovala Slovensko v prestížnej ankete Európsky strom roka.