pondelok 13. mája 2019

5G: Štart v Európe

Prvú komerčnú 5G sieť v Európe, ktorá podporuje bežne dostupné inteligentné telefóny, spustili Ericsson a Swisscom. Pripojenie 5G môžu zatiaľ využívať len zákazníci Swisscom vo Švajčiarsku. 

Obe firmy sú už niekoľko rokov strategickými partnermi a sieť spustili spoločne 17. apríla tohto roku. Komerčná sieť 5G je teraz dostupná v 54 mestách vo Švajčiarsku, napr. aj v Zürichu, Berne, Ženeve alebo Bazileji. Zákazníci Swisscom, ktorí vlastnia smartfóny a routre v oblastiach pokrytia, tak môžu okamžite začať využívať dokonalejšie funkcie vysokorýchlostného širokopásmového pripojenia 5G. Uplatnenie nájdu predovšetkým v oblastiach, ako sú infotainment, hry alebo virtuálna realita. Predpokladá sa, že prechod na 5G otvorí tiež dvere novým možnostiam na poli Internete vecí (IoT) a Industry 4.0.

„Štart 5G sietí v celej Európe sa očakáva na konci prvého polroka 2019, v Českej republike potom pravdepodobne na konci roka 2019, respektíve na začiatku roku 2020. Hlavné obmedzenie je teraz v tom, že aukcia dôležitého frekvenčného spektra začne až na konci roka 2019. preto by prípadné spustenie na konci roka 2019 celkom iste nebolo celoplošné, ale len pomerne územne selektívne v už pridelenom pásme 3,7 GHz", hovorí Jiří Rynt. Spoločnosť Swisscom už skôr uviedla, že chce do konca roka 2019 zaviesť 5G v celom Švajčiarsku s pokrytím dostupným pre 90% populácie.