štvrtok 13. júna 2019

Dovolenka 2019: Vplyv kurzového vývoja

Letná dovolenková sezóna už klope na dvere. V ktorých krajinách nám kurzový vývoj predraží a v ktorých zlacní tohtoročnú dovolenku? Odpovede prináša analýza Poštovej banky. 

Najobľúbenejšou destináciou Slovákov je hneď po domovine Chorvátsko. Pozitívnou správou pre našincov je, že kurz eura voči chorvátskej kune je aktuálne takmer totožný s úrovňou, aká bola v rovnakom období vlaňajška. Čiže kurzový vývoj nám dovolenku v Chorvátsku tento rok nepredraží, ale na druhej strane ani nezlacní. Rovnako ako pred rokom by sme mohli zaplatiť aj v obľúbenom Bulharsku. Aspoň z pohľadu kurzového vývoja. Z hľadiska vývoja mien je situácia pre našincov podstatne priaznivejšia v krajinách ako Turecko a Tunisko. Spoločná európska mena bola v máji v porovnaní s minuloročným májom voči tureckej líre silnejšia až o takmer tretinu. Z hľadiska kurzového vývoja je tak Turecko ideálnou dovolenkovou destináciou. V prípade tuniského dinára je euro medziročne silnejšie o vyše 12 %. Za rovnaký objem peňazí by sme si tak v týchto krajinách mohli v súčasnosti dovoliť kúpiť viac tovarov a služieb. Rovnako aj ceny za ubytovanie v hotelových rezortoch by tak hlavne v prípade Turecka mohli byť pre našincov atraktívnejšie. Menej priaznivá je ale situácia pre dovolenkujúcich v Egypte, keďže naša mena je voči egyptskej libre zhruba o desatinu slabšia ako pred rokom. 

Zatiaľčo pred rokom bolo pre našincov výhodnou dovolenkovou destináciou aj Rusko, tak tento rok tomu už tak úplne nie je. Euro je totiž voči ruskému rubľu v porovnaní s vlaňajškom mierne slabšie o -1,4 %. Rusko síce nepatrí medzi „TOP destinácie“ Slovákov, na atraktivite však postupne získava. O niečo bližšie to však za predĺženým víkendom máme do Veľkej Británie. Ani voči britskej libre si však euro neviedlo najlepšie a medziročne mierne stratilo -0,9 %. Z dlhodobejšieho hľadiska je ale situácia pre našu menu priaznivejšia. Rozhodnutie o vystúpení Británie z EÚ „padlo“ takmer pred 3 rokmi (jún 2016) a brexit sa odvtedy podpísal pod oslabovanie libry. Európska mena je aktuálne až o 12 % silnejšia ako pred referendom o brexite. Euru sa darí aj voči menám nášho regiónu. 

Zhodnotenie eura voči okolitým menám síce nie je výrazné, ale aj tak tento kurzový vývoj našincov poteší. Okrem toho to môžu pozitívne vnímať aj obyvatelia prihraničných oblastí, ktorí k susedom radi vycestujú na nákupy. Naša mena je totiž medziročne silnejšia voči maďarskému forintu o 2,6 %, voči českej korune o 0,5 % a oproti poľskému zlotému si pripísala len nepatrných 0,2 %. Najnepriaznivejší vývoj zaznamenalo euro voči americkému doláru, oproti ktorému je v súčasnosti o vyše -5 % slabšie ako vlani. Euru v porovnaní s jeho americkým náprotivkom nepraje hlavne roztváranie nožníc medzi menovou politikou Európskej centrálnej banky a amerického Fed-u, nakoľko v Eueópskej únii sa hlavná úroková sadzba stále drží na nulovej úrovni, zatiaľ čo Fed sadzbu postupne zvyšuje (aktuálne je v pásme 2,25 – 2,50 %). Ruku k dielu pridáva aj neistota ohľadom brexitu či spomaľovania globálnej ekonomiky.