streda 12. júna 2019

SR: 21 miliónov eur pre poľnohospodárov

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začala od utorka do 10. júla prijímať žiadosti poľnohospodárov o kompenzáciu strát za sucho v roku 2017. Poľnohospodári môžu okrem toho požiadať aj o štátnu pomoc na platby poistného v poľnohospodárskej výrobe. 

Oprávnenými žiadateľmi sú podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v rámci podporného opatrenia "Sucho 2017" tí, ktorým sa pre extrémne sucho v roku 2017 znížila priemerná ročná produkcia poľnohospodárskych výrobkov viac ako o 30 %. Zároveň oprávnenými žiadateľmi sú podniky, ktoré predložili podklady pre vypracovanie vládou schváleného materiálu 19. decembra 2018. Kompenzácia straty bude od 35 % do 90 %, a to v závislosti od toho, či žiadateľ využíval v tomto období závlahový systém, či si poistil svoju výrobu alebo príjem minimálne na polovicu a či pôsobí v oblastiach s prírodnými obmedzeniami. Tí, ktorí sa chovali zodpovedne, získajú viac. Celkovo je určených na vyplatenie na toto opatrenie 17 miliónov eur. Pritom platí špeciálna výnimka: ak sa žiadateľ stal podnikom v ťažkostiach v dôsledku sucha v 2017, zostáva oprávneným žiadateľom, čo pri iných opatreniach neplatí. Zároveň PPA znížila administratívnu záťaž. Ak si totiž žiadateľ súbežne so žiadosťou o dotáciu "Sucho 2017" podáva aj žiadosť o dotáciu v rámci opatrenia "Poistné", postačuje, aby originály požadovaných potvrdení predkladal len k jednej žiadosti.

Cieľom opatrenia "Poistné", na ktoré vyplatí PPA celkovo 4 milióny eur, je podporiť mikro-, malé a stredné podniky pôsobiace v rastlinnej a v živočíšnej prvovýrobe formou úhrady platby poistného. Poľnohospodári môžu požiadať o preplatenie oprávnených nákladov a výdavky na platby poistného, ktoré kryje straty spôsobené prírodnými katastrofami, nepriaznivými poveternostnými udalosťami, ktoré možno prirovnať k prírodnej katastrofe, výskytom chorôb zvierat alebo škodcov rastlín a vplyvom chránených zvierat," vysvetlil Kožuch. V rámci podporného opatrenia "Poistné" je žiadateľom refundované poistné do výšky 65 %, ktoré uhradia v období odo dňa podania žiadosti do 30. septembra 2019. Do tohto opatrenia sa už nebudú môcť zapojiť tí, ktorí požiadali o podporu na poistenie úrody pre rok 2019 v zmysle nariadenia vlády SR číslo 83 z roku 2017 o podmienkach poskytovania podpory v rámci spoločnej organizácie trhu s vínom. Takíto žiadatelia nie sú oprávnenými žiadateľmi na poskytnutie dotácie v rámci opatrenia "Poistné".