piatok 7. júna 2019

SR: Každá štrnásta cigareta je nelegálna

Neúprosné štatistiky hovoria o stúpajúcom počte nelegálnych cigariet aj na slovenskom trhu s tabakovými výrobkami. Kým v roku 2014 to bolo len 1 %, v tom minulom sa podiel vyšplhal na 6 %. Reakciou na tento vývoj je projekt Nekur fejky s cieľom je informovať širokú verejnosť o všetkom, čo s nelegálnymi cigaretami súvisí.
Nelegálna výroba a predaj nelegálnych cigariet škodí nielen ekonomike a ekonomickým záujmom štátu, škodí najmä jeho obyvateľom. Zdravotné riziko je v prípade nelegálne vyrobených cigariet naozaj vysoké. Webová stránka nekurfejky.sk obsahuje informácie aj o tom, ako sa dajú rozoznať ilegálne cigarety, aké môžu mať zdravotné, ekonomické aj spoločenské dopady, ale aj možnosť pre občanov ako nahlásiť podnety na zelenú linku Kriminálneho úradu finančnej správy. Jazyk na stránke je prispôsobený mladšej generácií, aby všetky informácie boli podané jasne a zrozumiteľne. Názov Nekur fejky bol zvolený zámerne na upútanie pozornosti a aj preto, že problém nelegálnych cigariet sa týka najviac východného Slovenska, kde je podľa analýz nelegálnou takmer každá tretia škatuľka.

Od začiatku roku 2019 bolo identifikovaných len na východnej hranici s Ukrajinou už vyše 400 prípadov, pri ktorých zaistili viac ako 1,3 milióna nelegálnych cigariet. Príslušníci finančnej správy z colných úradov sa v teréne stretávajú s naozaj vynaliezavými úkrytmi pašerákov – v pneumatikách, v rámoch bicykla, pečive, džúsoch, drevených doskách, kovových rúrach... Vďaka niekoľkoročným skúsenostiam a vhodnej modernej technike však boli aj tieto úkryty odhalené. Boj s nelegálnymi cigaretami však nie je len o pašovaní cigariet z Ukrajiny na Slovensko. Len tento rok finančná správa zabránila, aby sa na európsky trh dostalo zo Slovenska takmer 30 mil. nelegálne vyrobených cigariet, 30 ton tabaku či tisícky cigár. Pri raziách v dvoch výrobniach boli zhabané kompletné linky na výrobu cigariet, čím sa páchateľom zlikvidoval ich nelegálny biznis. Slovenská republika je v oblasti nelegálnych cigariet skôr tranzitná krajina. Väčšina nelegálne vyrobených cigariet putuje ďalej do Európy – do Veľkej Británie, Nemecka, Poľska či Českej republiky.