pondelok 8. júla 2019

Grilovanie: Aby bolo jedlo zdravé

Grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma prípravy jedla, pretože nevyžaduje použiť ďalší tuk. Je však potrebné dodržiavať základné pravidlá, na ktoré upozonila vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová. 

Na grilovani nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Použitá soľ sa totiž vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku.  Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú rovnako kancerogénne látky. 

Do pripravovaného mäsa sa ďalej neodporúča pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa tiež na škodlivé benzpyrény. Niektorí pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí pripravované jedlo.