pondelok 28. októbra 2019

Novinka: Vyše 300 defibrilátorov

V hypermarketoch väčších než 2.000 m2 a v distribučných centrách v strednej Európe pribudlo 347 automatických externých defibrilátorov (AED). V predajniach na Slovensku Tesco zabezpečilo 67 defibrilátorov.  

Nové defibrilátory pomôžu jednoduchšie diagnostikovať život ohrozujúce srdcové arytmie. Tieto prístroje dokážu aplikáciou elektrického výboja obnoviť efektívny srdcový rytmus a zachrániť tak život. Zariadenia sú jednoduché na obsluhu, dávajú hlasové inštrukcie a samodiagnostikujú potrebu elektrického výboja. „Pre kolegov v obchodoch s defibrilátormi zabezpečíme praktické školenia o ich používaní. Zároveň školenia zahrnieme aj do úvodného tréningu pre nových kolegov a do našich základných školení prvej pomoci. Existuje veľa príkladov, keď práve naše školenia prvej pomoci pomohli zachrániť život. V ťažkých chvíľach kolegovia neváhajú pomôcť ostatným, na čo som hrdý a za čo im ďakujem“, dodal Marek Slanina.

Podľa prieskumov pri zásahu v prípade zástavy srdca mimo nemocníc pomohli verejne dostupné defibrilátory zachrániť život až v 40 % prípadoch. Ak sú použité včas, postihnutý človek má vyššiu pravdepodobnosť prežitia. Tieto jednoducho použiteľné zariadenia tak môžu významne pomôcť pri záchrane životov.