piatok 25. októbra 2019

Radíme: Zimný čas

Zo soboty na nedeľu (26. 10. – 27. 10. 2019) sa o tretej hodine v noci mení letný čas na zimný. Posunu času na jeseň sa prispôsobujeme pomalšie ako na jar, pretože naň výrazne vplýva úroveň osvetlenia za súmraku a úsvitu. Väčšie ťažkosti pociťujú ľudia, ktorí vstávajú skoro a aj tí, ktorí spávajú menej ako sedem hodín. 

„Podľa medicínskych výskumov cirkadiánny rytmus – vnútorné hodiny organizmu - nedokážu okamžite reagovať na zmenu času. Adaptácia je veľmi individuálna, s ohľadom na vek a zdravotný stav. Ťažkosti môžu mať malé deti, ktorým sa naruší denný a spánkový režim, ale aj ľudia s psychickými a chronickými ochoreniami, napríklad srdcovo-cievnymi, endokrinnými, neurologickými, s poruchami imunity. Hoci večer môžete ísť do postele o hodinu neskôr, v prvých dňoch alebo týždňoch sa zobúdzate podľa nastavenia organizmu na letný čas a o hodinu spánku sa ukrátite, čo môže vyvolať únavu, nervozitu, bolesti hlavy, malátnosť, poruchy koncentrácie a môže prispieť aj k nárastu sezónnych depresií. Pomocou v prvých dňoch posunu času môže byť malá zmena spánkového rytmu – chodievajte spávať o štvrťhodinu neskôr, prípadne si doprajte polhodinu spánku navyše počas voľných dní“, upozornila doktorka Jana Hamade.

Osvojte si zásady spánkovej hygieny:
- Štyri až šesť hodín pred spánkom nepite alkohol, kávu, zelený, čierny čaj, energetické nápoje.
- Nekonzumujte večer ťažko stráviteľné jedlá, posledné jedlo si dajte najneskôr štyri hodiny pred spánkom.
- Krátko pred spánkom nefajčite.
- Aspoň štyri hodiny pred spánkom necvičte intenzívne.
- Pred spánkom miestnosť dobre vyvetrajte, teplota v nej by nemala byť vyššia ako 20 stupňov Celzia.
- V spálni nemá byť televízor, rušivé sú aj smartfóny či tablety.

Na jeseň nás vo vyššej miere ohrozujú aj rôzne infekčné ochorenia. V rámci prevencie sa napriek kratším dňom venujte aspoň pol hodinu denne pohybu. Môže to byť rýchla chôdza, alebo jednoduché cviky na precvičenie celého tela. Nezabúdajte na pitný režim, najzdravšia je čistá voda, nesladené šťavy alebo čaje. Dobrému fungovaniu organizmu a ľahšiemu zvládnutiu zmien napomôže aj vyvážená strava s dostatkom vitamínov. Najdôležitejší je prísun vitamínu A, C, E a vitamínov skupiny B.