streda 27. novembra 2019

Black Friday: Kyberzločinci nezaháľajú!

S blížiacim sa nákupným sviatkom Black Friday si svoju príležitosť nenechávajú ujsť ani kyberzločinci. V ich hľadáčiku sa tento rok ocitli najmä zákazníci e-shopov s oblečením, topánkami, darčekmi, hračkami a šperkami. Spotrebitelia, ktorí budú v nadchádzajúcich týždňoch hľadať výhodné ponuky v týchto kategóriách, by preto mali byť pri on-line nákupoch obozretní. 

Podľa správy Black Friday Alert 2019: Online taška plná hrozieb spoločnosti Kaspersky je rastúci záujem kyberzločincov o získanie prihlasovacích údajov zákazníkov do online e-shopov pochopiteľný. V niektorých prípadoch sú totiž s týmito účtami spojené aj informácie o kreditnej karte alebo vernostných programových kartách, takže získanie prístupu k používateľskému účtu v e-shope by tiež mohol znamenať aj prístup k peniazom používateľa. A aj keby nedošlo k priamemu finančnému zisku, súkromné účty obsahujú veľa cenných informácií o používateľoch, ktoré by sa dali ďalej speňažiť, napríklad história nákupu alebo informácie týkajúce sa dodacej adresy, atď. Takéto informácie sú na čiernom trhu veľmi cenné a takmer s istotou sa nájde niekto, kto by ich kúpil. Dobrou správou pre spotrebiteľov je, že jednoduchými preventívnymi opatreniami a ostražitosťou môžu zostať v bezpečí.

Black Friday je pravdepodobne najočakávanejším obdobím maloobchodného predaja na svete, kedy značky ponúkajú spotrebiteľom tie najväčšie zľavy, ako aj špeciálne reklamné ponuky. Tento rok sa koná 29. novembra. Kyberzločinci takisto považujú toto obdobie za veľmi bohaté a to najmä na príležitosti ako prilákať kupujúcich do podvodných schém a okradnúť ich o peniaze.