štvrtok 30. januára 2020

Trend: Celoročné pneumatiky


Podiel vodičov, ktorí využívajú celoročné plášte pribúda aj na slovenských cestách. Technológie prispeli k zdokonaleniu ich konštrukcie, dezénu aj zmesi, pričom eliminovali nedostatky starších modelov. Pneumatiky, ktoré je možné plnohodnotne používať po celý kalendárny rok, ale majú aj svoje limity.

Pneumatiky pre osobné automobily môžeme radiť do troch kategórií - vedľa klasických letných a zimných plášťov existujú tiež celoročné. Kým prvé dve kategórie sú určené predovšetkým vodičom s vyšším ročným nájazdom, celosezónne pneumatiky sú ideálnou pre motoristov, ktorí najazdia okolo päť tisíc kilometrov ročne, nepohybujú sa v horských oblastiach, alebo majú viac ako jeden automobil. Hoci sú kompromisom medzi letným a zimným obutím, spĺňajú všetky legislatívne požiadavky na prevádzku v každom ročnom období. Symbol snehovej vločky, tzv. 3PMSF ich oprávňuje používať aj v zimnom období, ak sa na cestách vyskytuje či sa predpokladá súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Počas zimy však platí, že musia mať hĺbku dezénu minimálne 3 milimetre.

Medzi hlavné výhody celosezónnych pneumatík patrí finančná aj časová úspora. Nie je potrebné investovať do viacerých sád pneumatík, ani kupovať druhú sadu ráfikov a senzorov TPMS. Navyše sa ušetria aj náklady na prezúvanie. Odpadávajú tiež problémy s uskladnením práve nepoužívanej sady. Za výhodu možno považovať aj to, že u vodičov s nízkym nájazdom nedochádza k veľkému starnutiu pneumatík. Za nevýhodu naopak nutnosť dodržania minimálnej hĺbky dezénu 3 mm v zimnom období. U všetkých typov obutia vozidla však platí, že by motoristi mali pravidelne kontrolovať jedenkrát za mesiac tlak v pneumatikách a tiež geometriu vozidla v odborných servisoch. Praktickosť a univerzálnosť celoročných pneumatík oceníte aj vo chvíľach nečakaných výkyvov počasia a nie je potrebné zaoberať sa ani  ideálnym termínom na prezutie.

Aj keď súčasné "univerzálky" poskytujú dobré jazdné vlastnosti na rôznych povrchoch, majú aj svoje limity. Oproti výhradne letným či zimným plášťom nedosahujú v podmienkach typických pre jednotlivé obdobia ich výkony. Letné pneumatiky ponúknu v letnom období lepšie vlastnosti a bezpečnosť ako pneumatiky uziverzálne, kým v zimnom období možno očakávať, že kvalitné zimné obutie bude mať lepšie vlastnosti. Z hľadiska bezpečnosti a jazdných vlastností sú teda stále vhodnejšie dve sady plášťov na zimnú a letnú sezónu. To platí najmä u vodičov, ktorí sú veľa na cestách a nemôžu zvoliť alternatívnu prepravu v prípade náhleho zhoršenia podmienok na vozovke (obvykle vodiči služobných vozidiel).