utorok 11. februára 2020

On-line: Súkromie na internete

Používatelia dobrovoľne odovzdávajú rôznym aplikáciám, on-line zoznamkám či sociálnym sieťam obrovské množstvo informácií. V tomto roku by mal objem zdieľaných údajov on-line dosiahnuť podľa odhadov veľkosť až 44 zettabajtov. Existuje v čoraz viac prepojenom svete, kde je zdieľanie informácií on-line bežnou praxou, ešte miesto pre súkromie? 

Podľa nedávnej správy spoločnosti Kaspersky sa viac než polovica používateľov internetu (56 %) domnieva, že udržať si svoje súkromie stopercentne v bezpečí je v dnešnom modernom svete nemožné. Pre 9 z 10 (89 %) spotrebiteľov, ktorí sú on-line niekoľkokrát denne, sa internet stal centrom diania vo všetkom, čo robia – od nakupovania a pozerania filmov až po napredovanie v kariére, socializáciu či vykonávanie bankových operácií. Naše konanie v on-line priestore dokonca určuje obsah, ktorý sa nám zobrazuje, pričom cielené reklamy vyvolávajú dojem, že niektoré z našich bezpečných zón boli napadnuté. Je teda internet bezpečná, či vojnová zóna? Prieskum spoločnosti ukazuje, že jeden z troch (32,3 %) ľudí nevie, ako môže v plnej miere chrániť svoje súkromie v on-line prostredí, zatiaľ čo niektorí ľudia sa domnievajú, že nemajú dostatok síl postaviť sa proti narúšaniu tohto súkromia. Je znepokojujúce, že viac ako 1 z 10 (13 %) ľudí stratil záujem o to, ako by sa dalo toto súkromie zlepšiť. 

On-line svet môže byť pritom pri správnom používaní bezpečný. Viacerí používatelia, možno len nevedome, zvyšujú riziko tým, že so svojimi osobnými údajmi nenarábajú bezpečne. A práve to môže oslabiť všetky ostatné opatrenia zavedené na zaistenie bezpečnosti. Vnímanie súkromia je síce pre každého človeka odlišné, so zneužívaním osobných údajov alebo ich nesprávnym použitím sú však spojené veľmi vážne následky. Napriek tomu by jeden z piatich respondentov (18 %) s radosťou obetoval svoje súkromie a zdieľal svoje osobné údaje, ak by to preňho znamenalo získanie niečoho zadarmo. Zdieľanie informácií na sociálnych sieťach môže byť tiež zostupnou špirálou, pričom mnohí ľudia narábajú s dátami a osobnými údajmi bezohľadne len preto, aby dosiahli krátkodobé zisky a sociálne „lajky“ – pričom v niektorých prípadoch by to mohlo mať katastrofálne dlhodobé dôsledky. Údajný vodca skupiny, ktorá v roku 2016 v Paríži okradla Kim Kardashian, tvrdí, že to boli práve sociálne médiá, ktoré jeho a jeho komplicov informovali o trase jej cesty a umožnili im tak pred touto lúpežou posúdiť hodnotu šperkov a pripraviť lúpež. Aj keď to môže znieť ako extrémny príklad, pre zamestnávateľov (či potenciálnych zamestnávateľov) je čím ďalej, tým bežnejšie sledovať sociálne účty svojich zamestnancov či potenciálnych uchádzačov o zamestnanie ako sú LinkedIN, Instagram, Facebook a Twitter a zisťovať tak, či sú seriózni, alebo sú pre reputáciu spoločnosti potenciálnou hrozbou. Veľmi obľúbenými sa tiež stali krádeže hesiel. V roku 2019 došlo k 72-percentnému nárastu počtu používateľov (spolu dva milióny) zasiahnutých malvérom, ktorého primárnym cieľom bol zber digitálnych dát spotrebiteľov. Zlodeji hesiel prenikajú do prehliadačov a kradnú uložené heslá, čo vedie k tomu, že k súkromným údajom používateľov sa dá dostať prostredníctvom online účtov bez súhlasu ich majiteľov a dochádza tak doslova ku kybernetickým prepadom. 

Koncept on-line súkromia môže byť komplexný, ale cez finančné až po emocionálne následky môže mať zneužitie on-line údajov ďalekosiahle ako aj dlhodobé následky. Používatelia si musia uvedomiť, že hrozba zneužitia osobných údajov v on-line svete je skutočne reálna. Prieskum Kaspersky odhalil, že k osobným údajom viac ako štvrtiny (26 %) ľudí mal prístup niekto bez ich súhlasu, pričom v skupine 16 až 24 ročných bolo toto číslo ešte vyššie, až 31 %. U 24 % z týchto ľudí boli odcudzené údaje aj zneužité. A takmer polovici respondentov (46 %) sa stalo, že niekto sa bez ich povolenia dostal k ich súkromným informáciám zneužitím ich online účtov. 

Existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžu používateľom pomôcť udržať svoj on-line svet v bezpečí: 
1. Dobre si premyslite zverejňovanie príspevkov na sociálnych sieťach. Položte si otázky: Mohlo by mať zverejnenie vašich názorov alebo informácií širšie dôsledky? Mohol by vám zverejnený obsah spôsobiť ujmu alebo byť v budúcnosti použitý proti vám? 
2. Nezdieľajte heslá k svojim on-line účtom s rodinou či priateľmi. Môže to vyzerať ako dobrý nápad, alebo pohodlný spôsob zdieľania účtov so svojimi blízkymi, zvyšuje sa však aj pravdepodobnosť toho, že podvodníci tieto heslá odhalia. Nechajte si ich radšej pre seba, nikdy neviete ako to s niektorými vzťahmi môže dopadnúť. 
3. Berte svoje on-line súkromie vážne a nezdieľajte ani nepovoľujte prístup k svojim informáciám tretím stranám, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné, aby ste minimalizovali možnosť, že sa tieto údaje dostanú do nesprávnych rúk. 
4. Kombinácia bezpečnostných produktov a praktické kroky môžu minimalizovať hrozby a udržiavať vaše on-line dáta bezpečí. Spoľahlivé bezpečnostné riešenia na komplexnú ochranu pred mnohými hrozbami vrátne použitia aplikácie na bezpečné uloženie vašich cenných digitálnych údajov môže pomôcť s udržaním vašich osobných dát pod kontrolou. Vhodnou ochranou môže byt aj nástroj, ktorý pomáha zabezpečiť účty na sociálnych sieťach.