utorok 3. marca 2020

Aktuálne: Papierová či e-kniha?

Marec je tradične mesiacom knihy. Uprednostňujete klasické papierové alebo elektronické knihy? V súčasnosti už možno na trhu nájsť aj knihy, ktorých celá výroba je v súlade so životným prostredím a výsledná kniha sa tak považuje za ekologickú. Jedinečným príkladom udržateľnosti vo svete kníh je napríklad aj čoraz obľúbenejší swap, čiže výmena kníh.

Papierové knihy sú u čitateľov stále obľúbenejšie ako e-knihy. ,,Stretávame sa veľmi často s tým, že ak sa čitateľovi kniha v elektronickej forme páči, zakúpi si aj vytlačenú“, hovorí Lukáš Bonk. Jedným z argumentov fanúšikov e-kníh je ich ekologický aspekt. Je však potrebné zohľadniť, že aj bežné knihy možno považovať za ekologické. Papier je ekologickým materiálom a cesta knihy nemusí končiť v zbere. Existujú už aj knihy vyrobené s ohľadom na životné prostredie. Sú z recyklovaného papiera a farby, ktorými sú potlačene rovnako pochádzajú z ekologických materiálov. Na otázku, či je výroba takýchto publikácii náročnejšia oproti iným má odpoveď Matej Ďurišin: ,,Ich výroba je z finančného hľadiska náročnejšia. Recyklovaný papier je dvakrát drahší ako obyčajný, náklady sú teda dvojnásobné.“ Jednou z nich je titul Domácnosť bez odpadu. 

Hoci problematika ekológie dnes výrazne rezonuje, ekologické knihy len veľmi ťažko nahradia  bežné. Dôvodom môže byť silná konkurencia v knižnom sektore či už spomínaný finančný aspekt, a to konkrétne neochota čitateľov priplatiť si za ekologickú knihu. Slováci však nie sú voči tejto téme ľahostajní. Na trhu sú desiatky titulov, ktoré síce nie sú vyrobené z ekologických materiálov, no svojím obsahom sa venujú téme ekológie. Pozitívne sú aj štatistiky kníhkupectva Panta Rhei, ktoré hovoria o zvýšenom záujme o knihy venujúce sa udržateľnosti či ekológii za posledný rok.