štvrtok 26. marca 2020

Radíme: Jazda počas COVID-109

Svet zasiahnutý pandémiou nového koronavírusu určil  za hlavné pravidlo izoláciu v bezpečí doma, ale nie vždy je to možné. Aj pri jazde automobilom je však nenyhnutné dodržiavať bezpečnostné pravidlá.

V prvom rade uprednostnite individuálnu jazdu, resp. obmedzte počet spolujazdcov, vyvarujte sa ľudí s akútnymi príznakmi respiračného ochorenia a aj v aute používajte respirátor, alebo aspoň rúško.  Lekárka Jana Parmová ďalej odporúča uchovať si kontakty na všetkých spolucestujúcich, aby ste ich mohli v prípade nákazy okamžite kontaktovať.  

Riziko nákazy existuje aj pri cestovaní autom. Všetky povrchy, ktorých sa dotknete, dezinfikujte pred jazdou aj po jazde, obzvlášť pokiaľ s niekým auto zdieľate, alebo ste niekoho viezli. Dezinfekcia častí, akými sú volant, radiaca páka, ručná brzda, kľučky, držadlá alebo ovládacie prvky rádia napadnú takmer každého. Podľa lekárky nemalo by sa zabudnúť ani na páčky pod volantom (smerovky, stierače), ovládanie tempomatu, lakťovú opierku, ovládanie nastavenia sedadiel, rám dverí a kľučky z vonkajšej strany vozidla alebo napríklad držadlo batožinového priestoru. Tieto zásady platia dvojnásobne pre vodičov, ktorí prepravujú pasažierov. Organizácia Consumer Reports na dezinfekciu radí využiť niektoré prostriedky, ktoré sú doma. Proti novému koronavírusu zaberá najmenej 70-percentný roztok alkoholu. Alkoholom je možné utrieť  samotné čalúnenie sedadiel a ďalšie mäkké povrchy vo vozidle. Zásadne vo vozidle nepoužívajte peroxid vodíka, ktorý pravdepodobne spôsobí poškodenie povrchov. Na dotykové displeje v autách nepoužívajte ani čističe obsahujúce čpavok.

Rúško môžete nájsť aj vo svojej autolekárničke. V niektorých európskych krajinách boli totiž donedávna súčasťou jej povinnej výbavy.