pondelok 9. marca 2020

Umelá inteligencia: Ľahšia diagnostika

Mamografické snímky sú pre bežného človeka iba zhlukom odtieňov čiernej, bielej a šedej farby. Rádiológ v nich hľadá štruktúry, ktoré môžu byť nebezpečné a z ktorých sa môže vyvinúť zhubný nádor. 

Aplikácie využívajúce metódy umelej inteligencie a strojového učenia poskytujú zdravotníckym pracovníkom informácie, ktoré im umožňujú ľahšie sa rozhodovať a zjednodušujú prácu s veľkým množstvom informácií. „Umelá inteligencia dokáže podať lekárom informáciu, ktorú by v opačnom prípade museli pracne hľadať. Diagnostika a čítanie snímok sú tak pre nich omnoho jednoduchšie, rýchlejšie. Môže znížiť možnosť prehliadnutia lézií, alebo vylúčiť potrebu bolestivej biopsie," hovorí Martin Kavec.

3D modelovanie, ktoré sa používa pri vyšetrení počítačovým tomografom alebo magnetickou rezonanciou, sa pri mamografii nedalo doteraz využiť. Tieto algoritmy vedia pracovať s orgánmi, ktorých štruktúra je jasne vymedzená, ako napríklad srdce, jeho komory a chlopne. „Ak ale použijete rovnaký postup pri vyšetrení prsníka, všetko čo vidíte, je nezreteľný obraz, v ktorom sa strácajú mikroštruktúry a ostrosť,“ vysvetľuje Anna Jerebko. Postup, ktorý vedkyňa vyvinula, dokáže teraz zobraziť tkanivo prsníka tak, ako to nikdy predtým nebolo možné. Lekár tak vidí vzájomne prekrývajúce sa vrstvy a dokáže analyzovať aj veľmi malé zmeny tkaniva (100-200 mikrónov), ktoré môžu viesť k rakovine. Softvér Insight3D dokáže rozoznať zmeny tkaniva omnoho skôr, ako sa stanú zhubnými.