streda 25. marca 2020

Upozorňujeme: Falšované lieky

Európska lieková agentúra (EMA) nalieha na širokú verejnosť, aby nekupovala lieky od neautorizovaných webových stránok a predajcov, ktorých cieľom je využiť obavy počas prebiehajúcej pandémie koronavírusového ochorenia COVID-19.

V súčasnosti nie je povolená žiadna liečba liekom na COVID-19. K dispozícii sú iba lieky na liečbu príznakov, ako je horúčka, v súlade s odporúčaním lekára alebo lekárnika. Predajcovia môžu tvrdiť, že ich výrobky môžu liečiť, alebo predchádzať COVID-19, prípadne sa zdá, že poskytujú ľahký prístup k oprávneným liekom, ktoré inak nie sú ľahko dostupné. Takéto výrobky sú pravdepodobne falšované lieky. Falšované lieky sú falošné lieky, ktoré predajcovia vydávajú za skutočné alebo povolené. Môžu obsahovať nesprávnu či žiadnu účinnú látku, alebo správnu zložku v nesprávnom množstve. Môžu obsahovať aj veľmi škodlivé látky, ktoré by nemali byť v liekoch. Užívanie takýchto výrobkov môže viesť k vážnym zdravotným problémom až k zhoršeniu zdravia.

Aby ste sa ochránili pred podvodnými predajcami, kupujte lieky iba od miestnej lekárne alebo predajcu, alebo od lekárne on-line, ktorá je registrovaná u príslušných vnútroštátnych orgánov. Zoznamy registrovaných lekární on-line v krajinách EÚ nájdete na webovej stránke agentúry EMA alebo priamo na webových stránkach príslušných vnútroštátnych orgánov. Všetky registrované lekárne on-line majú spoločné logo: obdĺžnik s vodorovnými pruhmi a biely kríž v ľavej polovici obdĺžnika priľahlej k stredovej čiare. Pod touto vlajkou je vlajka krajiny EÚ, v ktorej je lekáreň on-line zaregistrovaná.

Pred zakúpením lieku zo stránky skontrolujte, či má logo a potom naň kliknite. Dostanete sa na webovú stránku vnútroštátneho orgánu a zobrazí sa zoznam všetkých legálne prevádzkovaných lekární on-line. Pred pokračovaním v nákupe skontrolujte, či je tam uvedená aj on-line lekáreň, ktorú ste navštívili. Ak nie je uvedená na zozname, nekupujte z nej žiadne lieky.