piatok 24. apríla 2020

Novinka: Wi-Fi 6

Technológia idú dopredu, a to aj u bezdrôtového pripojenia k internetu, kde bol nedávno definovaný úplne nový štandard Wi-Fi 6. Čo prináša a  ako sa naň  pripraviť?

Standard Wi-Fi 6 čiže (dnes už skôr neoficiálne) 802.11ax prináša opäť vyššiu prenosovú rýchlosť, a to hlavne v pásme 5 GHz. Frekvenčné pásmo 2,4 GHz už totiž, čo sa rýchlosti týka, veľmi rozširovať nedá. Nové maximum prenosu sa pohybuje na úrovni  9,6 Gb / s, čo je skoro trojnásobok maximálnej rýchlosti u Wi-Fi 5 (802.11ac). S rýchlosťou ide ruka v ruke tiež výrazné zlepšenie technológie MU-MIMO, ktorá sa stará o bezproblémové súbežné pripojenie viacerých koncových zariadení. Počet streamov v rámci tejto technológie sa u Wi-Fi 6 navýšil na osem. Ďalej tu máme skratku OFDM, ktorá umožňuje efektívnejšie využitie šírky pásma elimináciou časového oneskorenia medzi jednotlivými prenosy dát. Efektivitu a rýchlosť siete ďalej rozširuje nový typ modulácie s názvom 1024-QAM. A nakoniec je potrebné spomenúť ešte technológiu TWT (Target Wake Time), ktorá znižuje záťaž batérie (respektíve znižuje jej výdrž) u mobilných zariadení.

Aby nám však Wi-Fi 6 v domácnosti fungovala, musíme prirodzene upgradovať svoje hardvérové ​​sieťové vybavenie. Na rozšírenie domácej bezdrôtovej siete na štandard Wi-Fi 6 stačí kúpa nového routeru, ktorý sa cenovo prakticky vyrovnáva doterajšom Wi-Fi 5 riešením. Získate predovšetkým vyššiu rýchlosť, nižšiu latenciu a tiež možnosť paralelného zapojenia viacerých zariadení. Ostatne práve vyšší počet koncových zariadení v domácnostiach začína byť pre existujúce Wi-Fi siete problémom. Aj z toho dôvodu definovala organizácie Wi-Fi Alliance nový štandard Wi-Fi 6.