streda 29. apríla 2020

Upozorňujeme: Nebezpečné výživové doplnky

Úrad verejného zdravotníctva SR upozornil na nové zdravie ohrozujúce výrobky. Predávajú sa aj v slovenských internetových obchodoch!

Z Belgická bolo  zaslané oznámenie systému Food Fraud o nepovolenej látke sildenafil vo falšovanom výživovom doplnku VigRX Plus, 60 tabliet, krajina pôvodu: USA (originálny výrobok má okrúhlu značku na obale v pravom dolnom rohu, čo je opatrenie práve proti falšovaniu - obsahuje jedinečný číselný kód). Sildenafil v potravinách nie je povolený, môže byť len súčasťou liekov.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v ČR  zistila dve nevyhovujúce šarže EXP: 21.02.2020 (batch): 07651 a EXP: 21.02.2020, (batch): 07557 výživového doplnku SPARTAN značky WARRIOR LABS, 90 caps z USA. Laboratórna analýza preukázala vo výrobkoch anabolické steroidy a ďalšie nepovolené látky, ako napr.: androstandion, boldenon, testosteron, l-dehydroandrostenedion, chlordehydromethyltestosteron a clostebol. Nepovolené steroidné látky s anabolickým účinkom spôsobujú viaceré vedľajšie škodlivé účinky na zdravie a preto sa nesmú pridávať do výživových doplnkov (ani žiadnych iných potravín).