piatok 15. mája 2020

Upozorňujeme: Predaj mentolových cigariet sa končí

Už budúci týždeň 20. mája 2020 vstúpi do platnosti úplný zákaz mentolových cigariet a cigariet s mentolovými kapsulami. Zákaz sa dotkne všetkých trhov v Európskej únie (EÚ) vrátane bezcolných predajní. Nevzťahuje sa ale na elektronické cigarety ani na zariadenia na zahrievanie tabaku.  

Zákaz mentolových cigariet a cigariet s mentolovými kapsulami yplýva z európskej smernice o tabakových výrobkoch, ktorá nadobudla platnosť 19. mája 2014. Táto smernica zaviedla zákaz cigariet a tabaku na ručné balenie cigariet s charakteristickými príchuťami, teda s jasne rozpoznateľnú vôňou alebo chuťou odlišnou od tabaku. Pre mentolové cigarety a tabak doposiaľ výrobcovia využívali prechodné obdobie, ktoré sa končí práve 20. mája 2020. 

Podľa spoločnosti Philip Morris Slovakia sa zákaz EÚ vzťahuje na cigarety a tabak na ručné balenie cigariet, netýka sa bezdymových tabakových výrobkov a elektronických cigariet. Regulácia príchutí týchto výrobkov naďalej ostáva v kompetencii jednotlivých členských štátov EÚ. Dospelí fajčiari sa nemusia vzdať ani mentolových kapsúl (pukačiek). Po 20. máji sa objavia už len v zariadeniach na zahrievanie tabaku ako napríklad IQOS, na ktoré sa zákaz taktiež nevzťahuje.

Mentolové cigarety si podľa odhadov vyberalo približne 150.000 dospelých fajčiarov na Slovensku. Z prieskumu spoločnosti Kantar (v decembri 2019 na vzorke 881 dospelých fajčiarov zo Slovenska) vyplynulo, že mentolové cigarety fajčí 12,4 %. Celkovo fajčí na Slovensku približne 26 % populácie.