utorok 3. novembra 2020

COVID-19: Školy po testovaní

Ak bol zamestnanec školy pozitívne testovaný, trieda by mala prejsť po súhlase zriaďovateľa na desať dní na dištančnú výučbu. Odporúča to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v súvislosti s novou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a výsledkami celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. 
 
Zamestnanec rezortu školstva by mal informovať svojho lekára o výsledku testu a následne čerpať pandemickú PN, alebo bude pracovať z domu. Ak bol pozitívne testovaný člen domácnosti učiteľa, platí pre celú domácnosť desaťdňová karanténa. Učiteľ pritom môže pracovať z domu, alebo sa môže dohodnúť na čerpaní dovolenky, náhradného voľna či na pracovnom voľne.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že zamestnanec bez negatívneho testu nemôže vstúpiť do budovy školy. Bez negatívneho testu môže do budovy školy vstúpiť len ten zamestnanec, ktorý nebol testovaný, pretože sa na neho viaže výnimka, napríklad zo zdravotných dôvodov. S cieľom ochrániť zdravie a bezpečnosť učiteľov a žiakov sa však odporúča, aby sa v tomto prípade škola a zamestnanec dohodli na výkone práce z domácnosti na desať kalendárnych dní. Ministerstvo taktiež podotýka, že učiteľ alebo zamestnanec školy nemusí cez prázdniny čerpať dovolenku. Riaditeľ mu môže zadať prácu z domácnosti alebo prácu z pracoviska.