piatok 18. decembra 2020

Novinka: e-PIN

Krátko pred koncom tohto roku plánujú banky na Slovensku zaviesť tzv. silné overenie klienta v zmysle Nariadenia Európskej komisie v prenesenej právomoci (EU) 2018/389. Pri platbe kartou v e-shope bude v niektorých prípadoch potrebné potvrdiť transakciu okrem overenia 3D Secure (kódom z SMS) ešte e-PINom. Vďaka dvojitému overeniu majú byť peniaze na účtoch ešte viac chránené a riziko zneužitia platobnej karty menšie.

E-PIN je trojmiestne číslo, ktoré nájdete vo svojom internetbankingu alebo smartbankingu v detaile platobnej karty. Každá naša platobná karta má vygenerovaný originálny e-PIN, ktorý je nemenný a platí po celú dobu jej platnosti. Tento ďalší faktor overenia sa týka klientov, ktorí svoje platby kartou na internete autorizujú pomocou SMS kódu. Ti, ktorí platby kartou na internete overujú v mobilnej aplikácii, už podmienky silného overenia spĺňajú, kde je to jednoduchšie a rýchlejšie. 

Pre bezpečné platenie na internete nie je na škodu pripomenúť dodržiavanie základných bezpečnostných pravidiel a odporúčaní. Buďte obozretní, kde citlivé údaje o svojej platobnej karte zadávate a e-shop si radšej vopred overte. Nikdy nezadávajte svoje platobné údaje na základe podozrivých emailov alebo SMS. Limity platobnej karty pre internet si môžete znížiť až na nulu a zvýšiť až v okamihu platby.