utorok 1. decembra 2020

Novinka: Národné superpočítačové centrum

Národné superpočítačové centrum (NSCC, National SuperComputing Centre), ktoré vzniklo 18. novembra 2020, bude na Slovensku zastrešovať HPC (High Performance Computing) aktivity, vrátane posilňovania HPC kompetencií v úzkej spolupráci s Národným kompetenčným centrom pre HPC, rozvoja HPC infraštruktúry, podpory projektov a investícií v oblasti HPC.

Víziou projektu ako združenia štátnych inštitúcií a súkromného sektora je okrem iného vybudovať na Slovensku nový superpočítač, ktorý by bol na konkurenčnej výkonnostnej úrovni v rámci európskeho priestoru a umožnil by rozsiahlejšie a efektívnejšie využívanie HPC technológií, ako aj utilizáciu nástrojov vysokovýkonnej dátovej analytiky, umelej inteligencie a strojového učenia slovenským používateľom. NSCC sa bude v spolupráci s Národným kompetenčným centrom pre HPC podieľať na zvyšovaní kompetencií v týchto oblastiach, a to najmä poskytovaním bezplatných konzultácií a vzdelávacích aktivít určených malým a stredným podnikom, priemyselným spoločnostiam, subjektom štátnej správy a v neposlednom rade akademickým inštitúciám. Aktívne sa má zapájať do európskych projektov a medzinárodných grantových výziev. Očakáva sa, že v budúcnosti bude zastupovať Slovensko v európskych projektoch, ako je PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) či EuroHPC (European High-Performance Computing Joint Undertaking).

Národné superpočítačové centrum vzniklo ako konzorcium Centra spoločných činností Slovenskej akadémie vied (CSČ SAV), Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) a združenia I4DI (Innovations for Digital Infrastructure), ktorého členmi sú spoločnosť Tachyum, Towercom a PosAm.