streda 23. decembra 2020

Radíme: Vianočné problémy

Veľa ľudí odmieta jesť ryby zo strachu a kostí. Účinnou prvou pomocou pri uviaznutej kostičke v krku je kúsok suchého chleba, ktorý ju obalí. V žalúdku ju potom rozpustia žalúdočné kyseliny. Máme užitočné rady aj pri problémoch s trávením a alkoholom.

Ak  kosť uviazne tak, že spôsobuje bolesť, prípadne aj pri dýchaní, dôležité je nepodľahnúť panike a dýchať nosom. V takom prípade je potrebné vyhľadať odbornú pomoc, alebo volať na tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako postupovať, dodala Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. K typickým príznakom tráviacich ťažkostí patrí pocit plného brucha, nevoľnosť, až bolesti v oblasti brucha. Vyskytnúť sa môže aj napínanie na zvracanie, prípadne zvracanie. Pri ľahšej forme postačí diéta – ideálny je nesladený čierny čaj, staršie pečivo alebo sucháre. Pri úpornom, dlhotrvajúcom zvracaní je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, alebo volať na linku 155.

Pri ľahšej forme v rámci otravy alkoholom je ideálne vyspať sa, piť veľa tekutín a pomôže aj pohyb na čerstvom vzduchu. Pri ťažšej forme až otrave alkoholom je potrebné uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami, a pravidelne ju kontrolovať. V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, je potrebné zavolať na linku tiesňového volania 155 a riadiť sa pokynmi operátora. Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním a ak postup neovládame, operátor nám poradí.