piatok 11. decembra 2020

Vianoce 2020: Na darčeky sme si požičiavali viac

Takmer 92 % slovenských domácností obstaráva vianočné darčeky a financuje prípravy na Vianoce z bežných príjmov alebo úspor. Každý dvadsiaty Slovák si niekedy na Vianoce vzal pôžičku do 200 eur a o niečo menej ľudí (necelé 3 %) si na darčeky požičalo viac než 200 eur. Prieskum, ktorý nechala  vypracovať spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) však ukázal, že Slováci si oproti minulým rokom požičiavajú na Vianoce o niečo častejšie. Napríklad v roku 2018 si na vianočné darčeky od niektorej finančnej inštitúcie alebo od príbuzných či priateľov požičali len 2 % Slovákov.

Pôžičky na Vianoce si prakticky rovnako často berú ženy i muži, najčastejšie vo vekovej kategórii 35 až 44 rokov. V tejto vekovej kategórii si na darčeky niekedy požičalo 10 % respondentov prieskumu. Takmer vôbec si na Vianoce nepožičiavajú respondenti vo veku 18 až 24 rokov. „Z prieskumu tiež vyplýva, že na vianočné prípravy a darčeky si berú úver hlavne nezamestnaní respondenti: na Vianoce sa zadlží každý desiaty a každý siedmy respondent z priemyslu a stavebníctva. Zaujímavé je, že pre Vianoce sa ľudia zadlžujú rovnakou mierou bez ohľadu na vzdelanie a počet detí v domácnosti“, hovorí Jaroslava Palendalová.

Ľudia, ktorí si požičiavajú peniaze na vianočné darčeky, sú často už zadlžení a svoje záväzky nezvládajú splácať. Z tých, ktorí už majú nejaký úver, si ďalšiu pôžičku na Vianoce vezme viac než 11 % a z respondentov prieskumu, ktorí majú dlhy po splatnosti, si na vianočné prípravy a darčeky požičia takmer celá pätina (18 %). Vianočné darčeky na dlh si obstaráva aj každá desiata (10 %) domácnosť bez úspor. „Nie je dobrým znamením, že z respondentov, ktorým ich príjem nestačí ani na najlacnejšie jedlo a oblečenie, si desatina požičia peniaze na Vianoce. Okrem toho často ide o ľudí, ktorí majú aj ďalšie pôžičky a naviac záväzky po splatnosti. Na základe týchto zistení bude predĺžená bezplatná osvetová iniciatíva Deň bez dlhov, ktorej ôsmy ročník prebehol v novembri tohto roka, až do 23. decembra. Tí, ktorí bojujú so splácaním dlhov, sa môžu zdarma poradiť s odborníkmi na bezplatnej telefónnej linke 800 223 322, alebo sa opýtať prostredníctvom internetových stránok nasedlhy.sk. Na vyžiadanie im tiež bude zdarma poskytnutý výpis z Centrálnej evidencie exekúcií, teda informácie o tom, či sa proti nim aktuálne vedie exekúcia“, dodáva Jaroslava Palendalová.