štvrtok 28. januára 2021

Upozorňujeme: Nové údaje eKasy

Podnikateľov čaká prvá povinnosť po dvoch rokoch od štartu projektu eKasa. Končí sa totiž platnosť autentifikačných údajov (AU) nahratých v on-line registračných pokladniciach. Používateľov VRP sa táto povinnosť netýka.

Podnikatelia, ktorí používajú na evidenciu tržieb eKasu, majú prvú povinnosť po dvoch rokoch od spustenia projektu. Postupne sa končí platnosť autentifikačných údajov (AU) nahratých v on-line registračných pokladniciach (ORP). Výmena údajov je nevyhnutná z dôvodu ochrany údajov zasielaných do systému eKasa v zmysle všeobecných platných bezpečnostných štandardov. Ide o bezplatný úkon. Na výmenu údajov automaticky upozorní on-line registračná pokladnica 30 dní pred ukončením ich platnosti. Podnikateľ musí o nové autentifikačné údaje požiadať na portáli finančnej správy v eKasa zóne. Jednoduchú výmenu môže urobiť aj skôr ako 30 dní pred uplynutím ich platnosti. Podľa pokynov výrobcu si potom nahrá nové údaje do ORP. Aktuálne autentifikačné údaje môže podnikateľ ponechať v platnosti, pretože sa automaticky zneplatnia po uplynutí dvojročnej lehoty.

Postupne musia o nové AU požiadať všetci podnikatelia, ktorí evidujú tržbu v on-line registračnej pokladnici. Najskôr však tí, ktorí začali eKasu používať od 1. apríla 2019. Išlo o všetky nové subjekty, ktorým k danému dátumu po prvý raz vznikla povinnosť evidovať tržbu. Ostatné subjekty sa postupne pripájali do 30. júna 2019. Od 1. júla 2019 museli byť do systému eKasa napojení všetci podnikatelia. V čase od 1. júla 2019 do 31. decembra 2019 ešte platilo prechodné obdobie na nepokutovanie podnikateľov finančnou správou za nepoužívanie eKasy.