utorok 2. februára 2021

EU: Falošné negatívne testy

Európsky policajný úrad (Europol) varuje pred zločincami, ktorí zneužívajú pandémiu nového koronavírusu a predávajú falošné testy s negatívnom výsledkom. Predaj negatívnych testov na COVID-19 bol zaznamenaný na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, v Británii či v Španielsku.

V Británii boli podvodníci prichytení pri predaji falošných testov, ktoré ponúkali za 100 libier. Španielska polícia zase v priebehu decembra zadržala podvodníka predávajúceho falošné výsledky testovania po 40 eur. Europol v tejto súvislosti získal informácie aj o špeciálnej mobilnej aplikácie, ktorú údajne využíva skupina Rathkeale Rovers z Írska na falšovanie úradných výsledkov testov na COVID-19.

Vzhľadom na rozsiahle dostupné technologické prostriedky, vysokokvalitné tlačiarne a špeciálne softvéry sú podvodníci schopní vyrobiť vysokokvalitné falošné dokumenty, alebo sfalšovať úradné. Členské štáty Európskej únie by podľa odporúčania Europolu mali s touto inštitúciou zdieľať všetky dostupné informácie o trestnej činnosti súvisiacej s falošnou dokumentáciou k testom na COVID-19.