piatok 5. februára 2021

Radíme: Ako vytvoriť kanceláriu v byte

V najbližších dňoch budeme oveľa viac pracovať z domu. Keď sa pre vás práca stala novou spolubývajúcou, treba jej vytvoriť vhodné prostredie, či už máte malý byt alebo veľký dom. 

Pandémia si vynútila, aby spoločnosti po celom svete zaviedli povinnú prácu z domova. Ak aj kríza jedného dňa pominie, tento model sa osvedčil a k open space kanceláriam sa už vrátiť nechceme. Server FlexBox robil minulý rok na vzorke svojich 7.000 zamestnancov prieskum, kde až 65 % opýtaných uviedlo, že sú pri práci z domova produktívnejší. Ako výhody uviedli, že sú menej rozptyľovaní kolegami a odpadol im stres z dochádzania na pracovisko. 

Aj zriadenie miesta na prácu doma má však svoje pevné pravidlá. Ako sa popasovať s touto úlohou radí interiérový dizajnér Radomír Minjarík. 

1. Pozor na zlozvyky!
Pokiaľ sedíte za stolom v kuchyni, na sedačke alebo v posteli, nebudete sa vedieť dlhšie na prácu sústrediť. „Najčastejšou chybou v domácom pracovisku je podceňovanie ergonómie sedenia, ktorú chrbtica pri niekoľkohodinovej práci naozaj potrebuje. Jedálenské stoličky, pohovka či dokonca lôžko nie sú práve šťastným riešením. Bez ergonomickej stoličky sa nezaobídete“, upozorňuje Radomír Minjarík. Pokiaľ bude pracovný kút súčasťou niektorej obytnej miestnosti – jedálne alebo obývačky, môžete siahnuť po dizajnovo či farebne zaujímavom kúsku. „Dizajnová pracovná stolička nemusí striktne ladiť s ostatným zariadením, to sa vám ani nepodarí. Je rozumnejšie doslova priznať farbu a vybrať si stoličku, ktorá tvarom či farbou vytvorí v priestore pútavý akcent.“ 
Keď už sme pri zlozvykoch, pri práci z domu treba spomenúť ešte jeden: nepraktizujte pyžamovú kultúru, aj tá znižuje vašu pracovnú produktivitu. 

2. S pracovným stolom či bez neho? 
To bude závisieť v prvom rade od priestorových možností vášho obydlia a aj od toho, či pri práci pozeráte do notebooku alebo na veľký monitor počítača. „Každému, komu priestor dovolí mať na prácu plnohodnotný pracovný stôl (teda nielen výklopný pultík či jedálenský stôl), odporúčam zainvestovať do elektricky ovládaného výškovo nastaviteľného stola. Tento moderný prvok z kancelárií sa stáva cenovo čoraz dostupnejší. Okrem nesporného ergonomického benefitu ho ocenia hlavne rodičia malých detí. Mimo pracovného času pomocou jedného tlačidla dokáže zdvižný stôl ochrániť obsah pracovnej plochy pred zvedavými rukami detí“, odporúča Minjarík.
Okrem otvorených pracovných kútov si môžete zaobstarať aj skryté pracoviská, ktoré vyzerajú ako moderná skriňa. Má to svoju výhodu – návšteva nič nespozná a vy nemáte prácu stále na očiach. 

3. V dobrom svetle a v kontakte
Pracovný kút musí mať dostatok svetla. Okrem prirodzeného sa nezaobídete v miestnosti bez umelých zdrojov. Centrálne stropné vždy kombinujte s doplnkovými. Okrem tradičných stolových lámp môžete zvoliť aj nastaviteľné nástenné, ktoré vám neuberú z pracovnej plochy. Kým do oddychových priestorov sú vhodnejšie žiarivky s teplejším mäkším odtieňom, do pracovne voľte chladný odtieň, ktorý podporuje koncentráciu. 
Radomír Minjarík pridáva ešte jednu radu: „Pracovný kút integrovaný v spálni či obývačke sa snažte situovať tak, aby ste pri práci nepozerali do steny. Ak to priestorové možnosti dovolia, orientujte stôl do priestoru – budete mať oveľa lepší kontakt s okolím.“

4. Osobný svet
Domáce pracovisko má výhodu v tom, že sa môžete obklopiť veľmi osobnými doplnkami, ktoré by sa bežnom pracovisku považovali za nevhodné. Myslí si to aj dizajnér: „Doma máte ideálnu príležitosť vytvoriť si prostredníctvom fotografií blízkych či príjemných momentov zo svojho života privátnu oázu radosti a šťastia, v ktorej sa formálny pracovný svet okliešti na formát monitora.“ 

5. Zmeňte vzduch! 
Nie je nikde predpísané, že práca z domu sa musí striktne odohrávať za múrmi vášho bytu. Pre mentálnu či tvorivú prácu je veľmi stimulujúce, ak sa môže odohrávať aj na čerstvom vzduchu. V peknom počasí sa pokojne môžete presunúť na terasu, balkón či do predzáhradky. Jediná podmienka je vhodné pritienenie. Súkromné plochy pod holým nebom sa stali v čase najtvrdších reštrikcií veľmi cenenou komoditou v našich príbytkoch.