utorok 2. marca 2021

Aktuálne: Nové pravidlá na Slovensku

Podľa uznesenia vlády sa na Slovensku od 3. do 19. marca 2021 menia podmienky zákazu vychádzania. Od 20.00 do 1.00 hod. budú zakázané akékoľvek nákupy či využívanie služieb. Od 1.00 do 5.00 hod. ale  zákaz vychádzania neplatí. Bez časového obmedzenia aj bez testu naďalej platí výnimka na cestu do zdravotníckeho zariadenia aj na cestu s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného. Povoľuje sa tiež prechádzka so psom či mačkou do vzdialenosti jedného kilometra od bydliska. Obmedzenia neplatia ani pri starostlivosti o hospodárske zvieratá či na cestu za veterinárnou starostlivosťou. Stanovuje sa tiež výnimka na dostavenie sa pred orgán činný v trestnom konaní. Vycestovať možno aj do zahraničia, v tomto prípade však treba negatívny test.

Do zamestnania môžu chodiť iba tí, ktorí ho nemôžu vykonávať z domu. Okrem negatívneho testu je potrebné aj potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovného času a miesta výkonu práce. V čiernych a bordových okresoch platí test sedem, v červených 14 a v ružových 21 dní. Zamestnanci škôl a školských zariadení potrebujú najviac sedemdňový test aj potvrdenie od zamestnávateľa, ich práca je obmedzená od 5.00 do 20.00 hod. Od 5.00 h do 20.00 h možno ísť na nákup nevyhnutných potrieb či preventívnu prehliadku k lekárovi, či už ako pacient alebo sprievod. Presúvať sa dá aj do zariadení sociálnych služieb a sociálnej pomoci. Rodičia môžu ísť v danom čase s dieťaťom do šiestich rokov do jedného kilometra od domu. Výnimka platí v danom čase tiež pre účasť na pohreboch blízkej osoby alebo na krste, a uzavretie manželstva. Výnimka sa vzťahuje aj na cestu na test a očkovanie na ochorenie COVID-19. Umožnená je aj cesta dieťaťa a sprevádzajúcej osoby za rodičom či inou osobou, ktorá má právo na styk s dieťaťom, ale aj cesta rodiča a inej oprávnenej osoby pri striedavej starostlivosti či na stretnutie po dohode rodičov. Umožnená je aj cesta na pojednávanie alebo verejné zasadnutie.

S negatívnym, najviac sedemdňovým testom na ochorenie COVID-19 môžu ísť občania od 5.00 do 20.00 h na výdajné miesta obchodov, na poštu, zberný dvor, do čistiarne odevov, do očnej optiky, predajne tlačovín, banky, poisťovne či knižnice. Test treba aj v servise bicyklov či motorových vozidiel, na STK a emisných kontrolách, v záhradkárstvach, opravovniach obuvi a v servisoch telekomunikačnej techniky, ale aj na hromadných podujatiach povolených Úradom verejného zdravotníctva SR. Potrebný je aj na úradoch pri vybavovaní úkonov, ktoré sa nedajú vykonať na diaľku. Negatívny test je podmienkou aj pri ceste na pracovný pohovor či uzavretie pracovnej zmluvy. Na zdravotnú prechádzku môžu ísť osoby staršie ako 65 rokov, zdravotne ťažko postihnutí, ktorí sa pohybujú pomocou vozíka, a osoby so stredným alebo ťažkým mentálnym postihnutím alebo závažnou poruchou autistického spektra. Nepotrebujú negatívny test, no čas sa obmedzuje od 5.00 do 20.00 hod. Pobyt v prírode a individuálny šport je možný v rámci okresu bez obmedzenia času. V prípade hlavného mesta sa za okres považuje územie celého Bratislavského samosprávneho kraja, Košice sú brané ako jeden okres. V IV. stupni varovania, teda v čiernych okresoch, sa vyžaduje aj negatívny výsledok testu.

Žiaci majú od 5.00 do 20.00 h výnimku na cestu do školy. Jeden rodič alebo zákonný zástupca žijúci v spoločnej domácnosti so žiakom materskej školy, prvého stupňa základnej školy alebo žiakom špeciálnej školy však naďalej potrebuje negatívny test. Otestovať sa musia dať aj starší žiaci a študenti s prezenčnou výučbou. Test potrebuje aj osoba, ktorá žiaka sprevádza do školy. Do školy môžu s negatívnym testom chodiť študenti niektorých ročníkov vysokoškolských medicínskych programov. Pri výnimkách podmienených testom je potrebný negatívny antigénový alebo PCR test na ochorenie COVID-19. Alternatívou je doklad o prekonaní tohto ochorenia nie starší ako tri mesiace. Test nepotrebujú ani ľudia zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny, ak od očkovania uplynulo aspoň 14 dní. Výnimku majú aj osoby, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19.