streda 10. marca 2021

On-line: Móda počas korony

Ľudia trávia väčšinu svojho času doma a tomu prispôsobujú aj svoj aktuálny šatník. Neznamená to ale, že by vôbec módu nenakupovali. Práve naopak, ani zatvorené kamenné obchody ľudí nezastavili v nákupe nových kúskov oblečenia. Módny vyhľadávač GLAMI.sk preskúmal dáta používateľov a predstavuje trendy inšpirujúce outfity počas home-office.

1. TEPLÁKY / TEPLÁKOVÉ SÚPRAVY
Podľa zistení pravidelného prieskumu Fashion (Re)search vyhľadávanie teplákových súprav stúplo o 139 %. Používatelia odložili „nepohodlné” džínsy či nohavice a rozhodli sa zaobstarať si štýlové, ale hlavne pohodlné tepláky alebo rovno teplákové súpravy. Môžu sa v nich cítiť príjemne a zároveň vyzerajú štýlovo na video stretnutiach. Tepláky sa nestali uniformami iba na home-office, ale dámy ich vedia skombinovať do outfitov aj na prechádzky a nákupy.

2. NAZÚVACIE ŠĽAPKY
Ak by sme mali menovať jeden produkt (okrem rúšok), ktorý kraľoval minuloročnému vyhľadávaniu na GLAMI (+790 %), ale aj celkovo v iných módnych vyhodnoteniach (Lyst), sú to nazúvacie šľapky. Medzi tie najžiadanejšie rozhodne patrí značka Birkenstock. Tieto pohodlné šľapky slúžia nielen ako dobré „prezúvky” na doma, ale v lete ich môžete jednoducho presmerovať na vonkajšie nosenie. A pre tých, ktorí nie sú práve fanúšikmi old-schoolového dizajnu, má Birkenstock na výber aj modely rôznych iných štýlových strihov, ktoré sú práve v móde – mules, dreváky, kožené žabky...

3. ŠIROKÝ STRIH NOHAVÍC
Pohodlie kraľuje aj mimo domova a preto nie je žiadnym prekvapením, že jedným z trendov tohto roka sú podľa Vogue široké nohavice. Návrat zažívajú 70. roky. Potešia nielen väčším pohodlím ako skinny džínsy a cigaretové nohavice, no zároveň vykúzlia krásnu siluetu každej postave. Elegantnejšie nohavice alebo nadčasové džínsy sa rozhodne nestratia v žiadnom šatníku.

4. ŽUPANY A NOČNÁ BIELIZEŇ
S rastúcim množstvom času stráveného doma si mnohí zákazníci uvedomili, že ich možnosti domácich outfitov (pyžamá, spodná bielizeň, nočné košele) potrebujú osviežiť novými kúskami. Interné dáta GLAMI hovoria o tom, že vyhľadávanie a objednávky županov vzrástli za minulý rok takmer o 135 %, spodné prádlo v tesnom závese o 108 % a pyžamá o 88 %. Tento trend bude ďalej pokračovať aj v nasledujúcom období, keďže nová sezóna si bude žiadať ľahšie jarné kúsky – nočné košele s krátkym rukávom, príjemné saténové pyžamá a ľahučké župany.

5. ŠPORTOVÉ OBLEČENIE
Sedavá práca a nedostatok inej aktivity z dôvodu pandemických opatrení vedie mnohých ľudí k tomu, aby začali so športom. Či si vyberú domácu jógu, cvičenie alebo beh vonku, na všetky športy je potrebné mať aspoň základné športové kúsky. Táto kategória oblečenia stúpala výrazne aj minulý rok (+728 %) a bude jedným z trendov aj tohtoročnej jari, keďže teplé počasie ľudí nabáda k podstatne častejšiemu tráveniu času vonku v prírode. Kvalitné legíny, športové/bežecké tenisky a funkčné kúsky budú určite patriť k vyhľadávaným produktom tejto jari.