piatok 16. apríla 2021

Darknet: V ponuke kreditné karty, falošné identity aj útoky na profily

Výskumný tím Check Point Research informoval o odhalení ďalšieho prekvitajúceho nelegálneho obchodu na darknete. V ponuke sú ukradnuté osobné údaje, falošné doklady, hackerské nástroje, útoky aj kybernetické hrozby. Kreditná karta sa na darknete predáva za 300 amerických dolárov a cestovný pas za 1.500 amerických dolárov. Vzdialená kontrola cudzieho mobilného telefónu je dostupná za 700 dolárov.

„Hlavnou motiváciou kybernetických zločincov sú zisky. Ponuku na darknete rozšírili aj o kybernetické útoky a hrozby, ktorých terčom môžu byť organizácie aj jednotlivci. Obeťou sa môže stať ktokoľvek a finančné škody môžu byť obrovské“, uviedol Andrej Aleksiev. Spoločnosť Cybersecurity Ventures k tomu vyčíslila aj výšku možných škôd spôsobených kybernetickým zločinom v roku 2021. Predpokladá sa, že dosiahne sumu šesť biliónov amerických dolárov. Odborníci z Check Point na konkrétnych prípadoch upozorňujú, že množstvo informácií na darknete je obrovský a najmä celosvetový problém. Na pokus o zneužitie prihlasovacích bankových údajov stačí, ak ste raz platili v nesprávne zabezpečenom internetovom obchode, alebo sa vaša banka stala terčom útokov. Výsledkom nelegálneho konania je predaj kreditnej karty s minimálnym zostatkom 1.500 amerických dolárov za sumu 300 dolárov. Karta so zostatkom 5.000 amerických dolárov je predávaná za zvýhodnenú cenu 600 dolárov. Hekeri obchodujú aj s prihlasovacími údajmi, ktorých zabezpečeniu správcovia webových stránok nevenujú dostatočnú pozornosť. Cena údajov závisí od obľúbenosti webu alebo od počtu návštevníkov. Na darknete končia aj dáta v podobe ukradnutých identít alebo prihlasovacích údajov k mailovým účtom. Falošné európske vodičské preukazy sa predávajú za 550 eur, cestovné pasy za 1.500 eur.

Kybernetickí zločinci často a radi spolupracujú, čo vytvára priestor na ich špecializáciu. Niektorí sa venujú získavaniu dát, iní ich následnému zneužitiu. V ponuke je heknutie facebookového a twitterového účtu, ktoré stojí 500 amerických dolárov. Vzdialená kontrola cudzieho mobilného zariadenia stojí 700 amerických dolárov a DDoS útok na zabezpečené webové stránky stojí na 900 amerických dolárov za mesiac. Za 1.800 dolárov je na predaj celý balík s prístupom k zariadeniu, účtu aj požadovaným údajom. Dostať sa ku kybernetickým hrozbám, ukradnutým osobným údajom aj firemným informáciám je čoraz jednoduchšie. Podpora a pomoc hackerov s nastavením hrozieb zapríčinila, že sa vo svete kybernetického zločinu začali pohybovať dovtedy neškodní zločinci. Preto je nevyhnutné, aby spozorneli nielen organizácie, ale aj jednotlivci.